Ponedjeljak , 28 studeni 2022
Savjet:
Novorođenčad i spavanje – koliko i kada?

Novorođenčad i spavanje – koliko i kada?

Novorođene bebe ne rađaju se s osjećajem za vrijeme, one ne znaju kada je dan a kada noć. Puno spavaju, a obzirom da njihovi maleni želuci nemaju veliki kapacitet za mlijeko da dugo ostaju site tako da se bude svakih nekoliko sati, neovisno o dobu dana.

Koliko će dugo moja beba spavati?

Novorođene bebe u pravilu spavaju 14 do 17 sati u periodu jednog dana ( 24 sata ), kaže medicina. Neke bebe spavaju do 18, 19 sati. Normalno je da se bude svakih nekoliko sati i traže hranu.
Bebe koje se doje jedu češće, oko 8 do 12 puta dnevno, dok bebe na adaptiranom mlijeko jednu rijeđe, otprilike svaka 3 do 4 sata.
Novorođene bebice koje spavaju duže potrebno je ponekad probuditi da jedu. Pokušajte bebu buditi svaka 3 do 4 sata da jede dok ne dosegne idealnu težinu, što se obično dogododi kroz prvih nekoliko tjedana. Nakon toga, slobodno pustite bebu da spava i malo duže po noći.

Prvi mjeseci bebinog života obično najteže padaju roditeljima koji se mnogo puta ustaju i hrane ju. Svaka beba ima drugačiji ritual spavanja. Neke bebice mogu prespavati duže vrijeme po noći ( 5 do 6 sati u komadu ) već sa 2 do 3 mjeseca, a nekima treba i duže.

Kako bi bebe trebale spavati?

Tijekom nekoliko prvih dana bebinog života, mnogo roditelja odlučuje se dijeliti sobu s bebom na način da njihov krevetić prislone uz svoj krevet kako bi lakše odradili noćna hranjenja i pazili na bebu. Važna preporuka je da ne stavljate bebu u isti krevet u kojem ste i vi kako je tokom noći slučajno ne bi ozlijedili okretanjem ili naglim pokretom.

Evo nekoliko uputa koje valja slijediti kako bi učinili sve da vaša beba bude sigurna dok spava:

– Uvijek stavite bebu da spava na leđima, nikad na trbuhu ili boku.
– Koristite tvrđu podlogu (madrac) za spavanje, nešto u što beba ne može utonuti.
– Ne stavljajte ništa u koljevku s bebom. Igračke, dekice i jastuci nisu potrebi a mogu biti opasni.
– Pazite na toplinu – odijenite bebu prigodnom odjećom za sobnu temperaturu, nemojte stavljati dekice ako nije potrebno. Otkrijte bebu ako vidite da se znoji ili je vruća na dodir.
– Pokušajte bržati bebu podalje od pušača.
– Stavite bebu da spava s dudom.  Ako je beba odbija, nemojte forsirati. Također, ako po noći duda ispadne bebi iz usta, nema potrebe da je vraćate nazad dokle god se beba sama ne probudi i eventualno traži dudu nakon hranjenja.

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top