Breaking News
Početna / Događanja / Ne propustite izložbu neobjavljenih rukopisa Tina Ujevića u Vrgorcu

Ne propustite izložbu neobjavljenih rukopisa Tina Ujevića u Vrgorcu

S ponosom najavljujemo prvi put u Vrgorcu jedinstvenu izložbu Tinovih neobjavljenih rukopisa, starih preko 80 godina, pod nazivom “Kolijevka čarolije”. Ne propustite sutrašnje otvorenje izložbe 4. srpnja, s početkom u 18 sati u rodnoj kuli Tina Ujevića. Izložba je dio manifestacije S Tinom u Vrgorcu, koja slavi jednog od najistaknutijih hrvatskih pjesnika, Tina Ujevića. Organizator ovog događaja je Centar za kulturu i baštinu, dok je suorganizator Antimuzej iz Zagreba. Izložbu možete pogledati do 7. srpnja ove godine.

Gradonačelnik grada Vrgorca, Mile Herceg, istaknuo je značaj ovog događaja: „Nakon Sarajeva i Zagreba, kulturnoj javnosti u Hrvatskoj bit će predstavljeni neobjavljeni rukopisi velikog pjesnika i pisca Tina Ujevića, koji je za života sakupio, pohranio u Antimuzeju te sačuvao umjetnik i kolekcionar Vladimir Dodig Trokut. Radi se o zbirci od ukupno dvjestotinjak rukopisa neprocjenjive vrijednosti, uključujući pjesme, bilješke za pjesme, nacrte kritičkih tekstova, bilješke za romane i pripovijetke, neobjavljene pripovijetke i nedovršene romane, kao i kritike i bilješke za kritike koje je Tin pisao za više časopisa i kulturnih magazina svog vremena. Iznimno smo ponosni što ćemo dati omage našem pjesniku na ovaj način, a pozivam sve ljude da dođu u Vrgorac i osjete ono što je oblikovalo Tina od ranog djetinjstva.”

Danas je poznato kako je rukopise veliki pjesnik dao kao zalog za stanarinu tadašnjoj vlasnici sobe u kojoj je stanovao u Sarajevu, a tek 80-tih godina prošlog stoljeća došli su u ruke poznatom kolekcionaru koji ih je otkupio od vlasnice. Rukopisi su preživjeli ratove, nevolje i loše uvijete u kojima su godinama stajali na tavanu.

Ova neobična izložba, prvi put je predstavljena 2022. godine u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine u Sarajevu, a potom i u Zagrebu, gdje je izazvala veliko zanimanje i oduševljenje javnosti. Sada napokon stiže u Tinov rodni kraj.

Pozivamo sve ljubitelje kulture i poezije da istraže bogatu ostavštinu Tina Ujevića. Izložba će biti otvorena do 7. srpnja, pružajući jedinstvenu priliku za dublje razumijevanje stvaralaštva ovog velikana hrvatske književnosti.

Promo

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top