Ponedjeljak , 2 listopad 2023
Savjet:
Nacionalni Projekt Pokaži srce savjetuje

Nacionalni Projekt Pokaži srce savjetuje

POVRATKOM S ODMORA U REDOVNE SPORTSKE AKTIVNOSTI I PROFESIONALCI I SPORTAŠI TREBAJU BITI NA OPREZU

Odmori su u tijeku ili ih polako završavamo. Bilo da se radi o profesionalnim ili rekreativnim sportašima potreban je oprez kad je u pitanju sportska aktivnost ili povratak u nju. S visokim temperaturama i povećanim izlaganjem suncu, važno je odabrati pravo vrijeme za vježbanje kako bismo izbjegli rizike od pregrijavanja i dehidracije. Najbolje vrijeme za vježbanje tijekom ljetnih mjeseci je rano ujutro ili kasno poslijepodne. Jako je važna ravnoteža između tjelesne aktivnosti i opuštanja organizma koja je ključna tijekom ljeta. Ono na što posebno moramo obratiti pažnju jest pravila prehrana.

Stručna suradnica projekta Pokaži srce dr.sc. Mirela Marić, mag.nutr., iz Poliklinike Vas pregled savjetuje:„Personalizirana prehrana je vodeći pristup u svijetu danas, koja podiže učinkovitost nutricionista u radu sa svojim sportašima. Današnji trendovi individualne prehrane temelje se na laboratorijskoj dijagnostici i antropometriji – intoleranciji na hranu, alergiji i nutrigenetici te nam omogućuju ciljano individualno praćenje kroz konstantni monitoring i unapređenje sportskih rezultata. Uz personaliziranu prehranu, jako je važna i hidracija sportaša. Unos tekućine, preporuka vode, jednako je važan kao i unos hrane za dobro zdravlje i sportske izvedbe. Redovito pijenje tekućine tijekom dana, pomalo i stalno, omogućit će da se zadrži voda potrebna za optimalnu hidrataciju. Potrebna dnevna količina tekućine je individualna, te se može pratiti preko promjene tjelesne težine prije i nakon treninga, te mokrenja i boje urina!“

Prije povratka u trenažni proces, jako je važno napraviti preventivni sportski pregled poput onih besplatnih, koji projekt Pokaži srce posljednjih mjeseci provodi diljem Hrvatske. Preventivni sportski pregled omogućuje uvid i kontinuirano praćenje zdravstvenog stanja za sportaše svih dobnih skupina. Postoji nekoliko vrsta sportskih pregleda, ali važno je 1 do 2 puta godišnje napraviti bar osnovni sportski pregled koji uključuje: klinički pregled liječnika s mjerenjem tlaka i pulsa, osobna i obiteljska anamneza, pregled glave, vrata, trupa i ekstremiteta, fizikalni pregled pluća, srca i trbušnih organa, kompletna antropometrijska mjerenja – visina, težina, 12- kanalni EKG, spirometrija, završno mišljenje liječnika o zdravstvenoj sposobnosti bavljenja sportom. Jako je važno na vrijeme prevenirati sve rizične faktore ključne za prevenciju bolesti, mišićno – koštane ozljede te iznenadnu srčanu smrt.

„Važno je naglasiti da su preventivni pregledi kontinuirani procesi ulaganja dugoročno praćenje zdravstvenog stanja sportaša, koji nam pomažu u otkrivanju novih zdravstvenih rizika, ali i u procjeni učinkovitosti mjera koje smo poduzeli u svrhu prevencije bilo kakvih zdravstvenih stanja!“ – ističe dr.sc. Mirela Marić, mag.nutr.

Uravnoteženom i raznovrsnom mediteranskom prehranom s pet ili šest dnevnih obroka potrebno je raspodijeliti sve hranjive tvari tijekom dana. Povećani unos ugljikohidrata preporučuje se za vrijeme natjecanja i zahtjevnijih treninga te u vrijeme oporavka, tijekom intenzivnijih treninga, dužih od 1 sat, prehrana treba biti bogata složenim ugljikohidratima raspoređenim u svakom obroku, kako bi se osigurala dovoljna količina energije potrebna za smanjenje umora, održavanje sportskih izvedbi i odgovarajući oporavak nakon treninga.

„Tijekom lakših treninga ili u dane odmora, potrebno je manje ugljikohidrata zbog manjih energetskih potreba. Preporučuje se jesti hranu koja sadrži složene ugljikohidrate te svakako izbjegavati industrijske proizvode s jednostavnim ugljikohidratima!“ – ističe dr. Marić.

Potrebe na unosu bjelančevina kod sportaša su nešto veći, ali je jako važno da ih se dobro rasporedi tijekom dana. To znači da u svakom obroku treba biti dobar izvor proteina. Dovoljna količina proteina važna je za dobar oporavak mišića, rast i razvoj te pravilno funkcioniranje organizma. Proteini i ugljikohidrati važni su za oporavak nakon treninga i natjecanja, a mogu se konzumirati mliječni proizvodi, jogurt s voćem, povrće s mesom koji omogućuju bolji oporavak. Također, unos masti je važan kao dodatni izvor energije uz ugljikohidrate.

Projekt Pokaži srce održava se uz podršku Hrvatskog nogometnog saveza i PSK, Instituta za sportsku medicinu i unapređenje zdravlja, Poliklinike Life te drugih stručnih sportskih i medicinskih organizacija kao odgovor na velika opterećenja i manjak detaljnih liječničkih pregleda profesionalnih sportaša što sve češće rezultira tragedijama na sportskim terenima. Više od tisuću besplatnih pregleda i edukacija su do sada održani u Vukovaru, Dugopolju, Sisku, Varaždinu i Puli, Velikoj Gorici, Zaboku, Zaprešiću, Dubrovniku, Splitu i Zadru. Projektu su se kao ambasadori pridružili nogometni velikani Vedran Ćorluka, Mario Mandžukić i Ivica Olić. Svoju podršku dali su i brojni drugi sportaši kao što su nogometaši Andrej Kramarić, Josip Juranović, Luka Ivanušec, Mislav Oršić i drugi.

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top