Znate li....
Početna / Zdravlje / Alternativa / Konoplja: Korisna na bezbroj načina

Konoplja: Korisna na bezbroj načina

Procijenjeno je da postoji više od 20 000 mogućnosti kako koristiti ovu biljku, njeno sjeme i vlakna. Za gorivo, eko plastiku, kao građevinski materijal, za papir, tekstil… Od jednog jutra konoplje može se proizvesti toliko papira kao od 4 jutra drveća, daje značajno više vlakana nego pamuk i lan.

Konoplja (Cannabis sativa L.) kultivirana još prije nekih 10 000 godina i korištena u prehrani, za izradu tekstila, kao građevinski materijal, za užad i jedra na brodovima. Na papiru izrađenom od konoplje ispisani su nizovi povijesnih dokumenata, naslikana brojna poznata umjetnička djela. Riječ je o biljci koja se može koristiti na uistinu impresivan broj načina, no, zbog psihoaktivne tvari koju sadrži početkom
prošlog stoljeća došla je na zao glas i znatno je smanjena njena upotreba.

ID-10036733Razlika između industrijske i indijske konoplje (poznatije pod nazivom marihuana i/ili kanabis) u količini je THC-a (tetrahidrokanabinol) psihoaktivne tvari koju konoplja sadrži. Industrijska konoplja sadrži manje od 0,2 % THC-a i nema opojna svojstva. Osnovna funkcija THC-a u biljci konoplje prirodna je zaštita same biljke.
Zahvaljujući novim (i starim) spoznajama o zadivljujućim karakteristikama ove biljke ona se polako vraća u život. Proizvodi se sjeme, hladno prešana, nerafinirana ulja, brašno iz sjemenki. Industrijska konoplja uzgaja se bez pesticida i oprašuje se vjetrom. Njeno je sjeme izuzetno hranjivo. Može se koristiti sirovo, prženo, mljeveno i u obliku ulja. Nije osjetljivo i relativno lako se uzgaja i po nekima moglo bi biti rješenje za problem gladi u svijetu kad ne bi bio zabranjen uzgoj konoplje. Bogat je izvor svih aminokiselina, uključujući i one esencijalne. Sadrži vitamine A, B1, B2, B3, B6, C, D i E te minerale: željezo, fosfor, magnezij, mangan, bakar, kalij i cink.
U izvrsnom (idealnom) omjeru sadrži omega-6i omega-3 kiseline i najbogatiji je poznati izvor polinezasićenih esencijalnih masnih kiselina. Ove sjemenke jačaju imunitet, smanjuju loš kolesterol, čuvaju krve žile. Lako su probavljive.

Ulje konoplje orašastog je okusa, zelene boje. Pomaže u sprječavanju visokog kolesterola i tlaka, povećava izdržljivost, vitalizira, ubrzava zacjeljivanje ozljeda, smanjuje upale i zadržavanje vode u organizmu, potiće imunitet, smanjuje bol kod artritisa, ublažava PMS, liječi bakterijske infekcije i jača funkcije mozga, izvrsno njeguje kosu i kožu. Ne preporučuje se pržiti jer se na taj način bitno umanjuju njegova svojstva.

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top