Savjet:
Konflikt u vezi – što učiniti?

Konflikt u vezi – što učiniti?

Kako postupiti kada dođe do konflikta u vezi?

Nesuglasice u vezi osim što su sasvim normalne, ako se konstruktivno riješe, pomažu ojačati odnos. Neminovno je to da će ponekad biti tuge, napetosti ili ljutnje između vas i vašeg partnera. Izvor problema možda leži u nerealnim /nezrelim zahtjevima, previsokim očekivanjima ili nekim neriješenim pitanjima jednog od partnera u vezi. Rješavanje konflikata zahtijeva iskrenost i spremnost da se razmotri perspektiva druge strane čak iako je u potpunosti ne razumijete, kao i puno razgovora.

Ključ svega je zdrava komunikacija, pogotovo kada postoje važne odluke koje se tiču sexa, karijere, braka ili osnivanja obitelji. Donosimo vam nekoliko smjernica za uspješnu komunikaciju i rješavanje sukoba.

 

Pokušajte razumjeti obiteljske običaje vašeg partnera

Saznajte kako su se konflikti rješavali (ili nisu) u partnerovoj obitelji i razgovarajte o tome kako je vaša obitelj pristupila sukobu (ili kako ste ga izbjegli). Nije ništa neobično da parovi otkriju kako su njihove obitelji imale drugačije načine izražavanja bijesa i rješavanja nesuglasica. Ako vaša obitelj nije baš najbolja u komunikaciji i rješavanju nesuglasica na konstruktivan način, to ne znači da vi sebi ne možete dopustiti pokušati rješavati stvari na drugačiji način. Sami znate kako ste se osjećali ako se apsolutno sve stavljalo „ispod tepiha“, stoga je vrijeme da vi sada u svojoj novoj obitelji to promijenite.

 

Uzmite mali predah prije razgovora

Kada dođe do svađe, ponekad su osobe toliko ljute da su u stanju svašta izgovoriti, pa čak i ono što ne misle. Stoga je najbolje uzeti lagani predah da se ohladite jer ćete na taj način jasnije razmišljati i donijeti zdravije odluke. Zapamtite – ako ste vi ljuti na svog partnera, ali ne znate ni sami što točno želite, onda ne možete očekivati ni da vaš partner to skuži jer to je gotovo nemoguće.

 

Izgradite dobru atmosferu emocionalnom podrškom partnera

Emocionalna podrška znači prihvaćanje partnerovih različitosti i ne inzistiranje da sve bude baš onako kao ste vi zamislili. Razmotrite malo na koji način vam partner pokazuje ljubav i ne postavljajte kriterije da se mora potruditi biti skroz drugačiji kako bi vi bili zadovoljni. Svakoj osobi treba prostora za slobodno disanje i nitko se ne bi trebao osjećati nebitno u vezi.

 

Složite se da se u nekim stvarima ne slažete i krenite dalje

Većina parova će naići na neke probleme oko koji se nikada neće u potpunosti složiti. Umjesto da se ponavlja krug uzastopnih svađa, složite se da se ne slažete i uspostavite kompromis ili pronađite način kako bi zaobišli problem.

svađee

Morate razlikovati stvari koje zaista želite i one koje su vam potrebne od vašeg partnera
Na primjer, iz sigurnosnih razloga, vi želite da vaš partner zapamti kako mora doći po vas na vrijeme i prije mraka. Ali zapamtite da to što vas ponekad zove sedam puta na dan, možda je samo „želja“.

 

Pojasnite svoje poruke

Jasna poruka uključuje izravan način pokazivanja vaših želja i potreba upotpunjen poštovanjem. Uzmite malo vremena kako bi otkrili što zaista želite prije nego što razgovarate s partnerom. Radite na tome da ono što želite opišite jasno i razumljivo. Na primjer, puno je bolje reći „Voljela bih da me češće držiš za ruku“ umjesto „Voljela bih da si malo pažljiviji“, jer na ovaj drugi način osoba neće shvatiti o čemu se točno radi.

 

Raspravite stvari jednu po jednu

Mogli biste doći u iskušenje da iznesete sve svoje brige i pritužbe odjednom, ali na taj način biste mogli izazvati svađu. Najbolje se fokusirati se na rješavanje jedne po jedne stvari.

 

Pažljivo slušajte

Biti dobar slušatelj zahtijeva sljedeće: ne prekidajte, usredotočite se na ono što partner govori, umjesto da već stvarate vlastiti odgovor i provjerite što ste čuli od onog što vam je partner rekao. Taj proces možete započeti s : „Mislim da želiš reći…“ ili „Ono što sam ja razumjela da si rekao…“ Ovaj korak može spriječiti nesporazume koji bi se mogli razviti u svađu.

 

Obuzdajte se

Istraživanja su pokazala da parovi koji se obuzdaju i ne kažu sve stvari na na onako ljutit način su obično najveseliji. Probajte pronaći win win situaciju. To znači da vam je najvažniji vaš odnos, a ne da pobijedite u konfliktu. Samo se zapitajte: „Hoće li ono što ću reći (ili učiniti) povećati ili smanjiti vjerojatnost da se ovaj problem riješi?“

Ako manje – više uspijete balansirati ove stvari u vašoj vezi, izbjeći ćete mnoga živciranja i uzaludne svađe koje ničemu ne vode. Pokušajte razumjeti i drugu stranu te prije nego što nešto kažete ili učinite, stavite se u njezinu kožu i razmislite jeste li stvarno u pravu.

 

 

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top