Znate li....
Početna / Zdravlje / Alternativa / Koliko su Krastavci stvarno zdravi? Razotkrivanje mitova o njihovim blagotvornim efektima na kožu

Koliko su Krastavci stvarno zdravi? Razotkrivanje mitova o njihovim blagotvornim efektima na kožu

Krastavci su dugo bili slavljeni kao ključni sastojak u njezi kože, a često su se koristili i kao kućni lijek za smanjenje podočnjaka. Ali koliko su ovi osvježavajući plodovi zaista korisni za našu kožu?

Iako krastavci imaju visok udio vode i nekoliko hranjivih tvari, stručnjaci upozoravaju da su tvrdnje o njihovim blagotvornim učincima na kožu često pretjerane. “Iako krastavci mogu pružiti trenutno osvježenje i hidrataciju koži zbog visokog udjela vode, njihova sposobnost da dubinski prodru i transformiraju kožu je ograničena”, kažu stručnjaci.

Krastavci sadrže antioksidanse poput vitamina C i kofeinsku kiselinu, koja može smanjiti upalu i iritaciju. Međutim, većina ovih hranjivih tvari nalazi se u koži i sjemenkama krastavca, pa korištenje svježih kriški krastavca može pružiti samo minimalnu korist.

Što se tiče uklanjanja podočnjaka, stručnjaci kažu da je efikasnost krastavaca ograničena. “Krastavci mogu pružiti privremeno olakšanje od nadutosti i umora oko očiju zbog svoje hladnoće i hidratacije, ali nemaju sposobnost trajno ukloniti podočnjake ili tamne krugove”.

Umjesto oslanjanja samo na krastavce, dermatolozi preporučuju redovitu njegu kože koja uključuje proizvode s dokazanim sastojcima poput retinola, vitamina C i hijaluronske kiseline. Osim toga, dobar san, zdrava prehrana i hidratacija igraju ključnu ulogu u održavanju zdrave i sjajne kože.

Dakle, iako krastavci mogu biti osvježavajući i ugodni za kožu, njihova stvarna korist može biti manja nego što se često vjeruje. Za dugotrajnu njegu kože, ključno je koristiti proizvode koji su dokazano učinkoviti i usvojiti zdrave životne navike koje podržavaju cjelokupno zdravlje kože.

Foto / Arhiva

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top