Savjet:
Koliko često bi trebali jesti ribu: Bijela ili plava, i što je sa riječnom ribom?

Koliko često bi trebali jesti ribu: Bijela ili plava, i što je sa riječnom ribom?

Riba je poznata po svojim zdravstvenim prednostima, ali mnogi se pitaju koliko često je trebali uključiti u svoju prehranu, koja vrsta ribe je najbolja, te što je sa riječnom ribom. Donosimo vam odgovore na ova pitanja kako biste mogli donijeti informirane odluke o svojoj prehrani.

Jesti ribu je važno za opće zdravlje, posebno zbog visokog udjela omega-3 masnih kiselina koje su dobre za srce i mozak. Preporučuje se da odrasli jedu ribu najmanje dva puta tjedno. Bijela riba, poput oslića, bakalara i bijele tune, često se smatra izvrsnim izborom zbog niskog udjela masnoća i bogatog proteina. Ona je posebno prikladna za osobe koje paze na unos kalorija.

S druge strane, plava riba, kao što su losos, skuša i srdela, sadrži veće količine omega-3 masnih kiselina. Ova vrsta ribe se preporučuje za bolje upravljanje kardiovaskularnim rizicima i poticanje zdravlja mozga. Preporučuje se da plavu ribu jedete barem jednom tjedno kako biste iskoristili njene prednosti.

No, što je sa riječnom ribom? Riječna riba, poput pastrve i soma, također može biti nutritivno bogata izbor, ali varira u sastavu masnih kiselina. Iako nije tako bogata omega-3 masnim kiselinama kao plava riba, i dalje pruža vrijedne nutrijente kao što su proteini i minerali. Osobe koje žive u unutrašnjosti često preferiraju riječnu ribu kao dostupniju opciju.

Važno je napomenuti da kvaliteta ribe igra ključnu ulogu u njezinim zdravstvenim koristima. Pripazite da kupujete ribu iz pouzdanih izvora kako biste izbjegli one sa zagađenjima poput teških metala ili pesticida.

Konačno, pravilna priprema ribe također je bitna. Riba pečena ili kuhana na pari često se smatra zdravijim od pržene ribe koja može sadržavati više masnoća.

Koliko često biste trebali jesti ribu ovisi o vašim prehrambenim potrebama i ciljevima. Bijela riba je odličan izbor za mršavljenje, plava riba donosi prednosti za srce i mozak, dok riječna riba može biti praktična opcija za one koji nemaju pristup moru. Bez obzira na vrstu ribe koju odaberete, važno je da uživate u raznolikoj prehrani kako biste dobili različite nutrijente koje riba nudi.

Foto / screenshot

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top