Savjet:
Kako se psihički pripremiti za novi početak školske godine

Kako se psihički pripremiti za novi početak školske godine

Perspektive roditelja i djece

S dolaskom rujna, mnogi se pripremaju za novi početak školske godine, a osim nabavke školskog pribora, važno je i psihički se pripremiti za ovu tranziciju. Iako se doživljaj može razlikovati, kako među roditeljima, tako i među djecom, postoji nekoliko korisnih savjeta koji mogu pomoći u olakšavanju prijelaza u novu školsku godinu.

Roditelji često osjećaju mješavinu uzbuđenja i zabrinutosti dok se približava nova školska godina. Brige oko prilagodbe djeteta na novu razinu škole, promjene u rasporedu te socijalne interakcije, sve su to faktori koji mogu izazvati stres. Važno je da roditelji komuniciraju sa svojom djecom i pruže im emocionalnu podršku. Postavljanje realnih očekivanja i poticanje djece da dijele svoje osjećaje može pomoći u smanjenju anksioznosti.

S druge strane, djeca također prolaze kroz niz emocija pred novu školsku godinu. Neki mogu osjećati uzbuđenje zbog novih prijatelja i iskustava, dok drugi mogu osjećati strah od nepoznatog. Važno je da roditelji aktivno slušaju svoju djecu, pomažu im u prepoznavanju tih emocija i pružaju podršku. Razgovori o tome što ih očekuje u novoj školskoj godini i poticanje pozitivnih aspekata mogu pomoći u izgradnji samopouzdanja djece.

Tijekom ljeta, postepeno uspostavljanje rutine može pomoći kako roditeljima, tako i djeci, da se lakše prilagode promjenama u rasporedu tijekom školske godine. Održavanje zdravih navika spavanja, pravilne prehrane te tjelesne aktivnosti doprinosi boljem psihičkom stanju svih članova obitelji.

Kako bismo se psihički pripremili za novi početak školske godine, važno je prepoznati i prihvatiti svoje emocije te komunicirati s drugima. Roditelji i djeca mogu zajedno surađivati kako bi se olakšala tranzicija, stvorili pozitivni pogledi na novu školsku godinu i potaknuli međusobnu podršku.

foto / Arhiva

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top