Zamrzavanje povrća je sjajan način da produžite njegovu svježinu i nutritivnu vrijednost te osigurate da uvijek imate zdrave opcije pri ruci. Međutim, postoji nekoliko važnih koraka koje treba slijediti kako biste osigurali da vaše smrznuto povrće ostane ukusno i hranjivo. U nastavku ćemo vam dati savjete o tome kako pravilno zamrznuti povrće.
Odaberite svježe povrće:
Prvi korak u procesu zamrzavanja povrća je odabrati svježe i zrelo povrće. Povrće koje je prestaro ili oštećeno prije zamrzavanja neće zadržati svoju kvalitetu.
Operite i pripremite povrće:
Pažljivo operite svoje povrće pod mlazom hladne vode. Očistite ga od svih ostataka zemlje ili nečistoća. Zatim ga narežite ili pripremite prema željenom receptu. Ukoliko želite sačuvati vitamine i minerale, izbjegavajte predugo namakanje u vodi.
Brzo zamrzavanje:
Ključno je brzo zamrzavanje povrća kako bi se sačuvala njegova svježina i hranjive tvari. Postavite pripremljeno povrće na lim za pečenje ili pladanj i stavite ga u zamrzivač na otprilike 2 sata. Ovaj korak će spriječiti stvaranje ledenih kristala u povrću.
Pakiranje:
Nakon što je povrće djelomično zamrznuto, prenesite ga u plastične vrećice ili posude koje su namijenjene zamrzavanju hrane. Uklonite što više zraka iz ambalaže kako biste spriječili oksidaciju i gubitak kvalitete.
Označavanje i pohrana:
Označite svaku ambalažu sa sadržajem i datumom zamrzavanja kako biste znali koliko dugo je povrće bilo u zamrzivaču. Pohranite ga na -18°C ili nižoj temperaturi kako bi ostalo svježe što duže.
Kuhanje:
Kada želite koristiti smrznuto povrće, nema potrebe za odmrzavanjem. Možete ga dodati izravno u pripremljene jela, kao što su juhe, variva ili stir-fry.Pravilno zamrznuto povrće može zadržati svoju svježinu i hranjive tvari i do 12 mjeseci. Slijedeći ove korake, osigurat ćete si konstantan izvor zdravih namirnica tijekom cijele godine.
Foto / Obitelj.hr