Znate li....
Početna / Događanja / Izložba Andrije Medulića Schiavonea u Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku

Izložba Andrije Medulića Schiavonea u Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku

U Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku večeras (7. rujna 2023. godine) otvorena je izložba „Andrija Medulić Schiavone – grafički genij manirizma“, posvećena značajnom manirističkom slikaru i grafičaru Andriji Meduliću, zvanom Schiavone. Izloženo je više od stotinu grafičkih listova najoriginalnijeg grafičara u Veneciji 16. stoljeća i navjestitelja budućeg razvoja umjetničke grafike.

Izložba „Andrija Medulić Schiavone – grafički genij manirizma“ održava se u sklopu 9. Dana grafike, tradicionalne manifestacije MLU-a, a pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske. Supokrovitelji su Ministarstvo kulture i medija, Osječko-baranjska županija i Grad Osijek.Nakon uvodnih riječi ravnatelja MLU Eduarda Hudolina, izložbu su predstavili kustos izložbe Ivan Roth te njeni autori, istaknuti stručnjaci za umjetnost ranog novog vijeka, dr. sc. Achim Gnann (Muzej Albertina, Beč) i dr. sc. Milan Pelc (Institut za povijest umjetnosti, Zagreb). Nazočnima su se potom obratili župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić i zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin, a izložbu je otvorila ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek u svojstvu izaslanice predsjednika Vlade Andreja Plenkovića.

– Osječko-baranjska županija je osnivač MLU te nam je izuzetno drago i ponosni smo što imamo ovako svjetski prepoznatu izložbu koja se do sada nije izlagala u „manjim“ muzejima nego u velikim centrima poput Zagreba, Beča, Bologne i Pariza. Uspjeli smo je dobiti inicijativom, trudom, radom i željom, a ovom izložbom ulazimo na kartu velikih gradova koji prepoznaju, znaju, cijene i vole umjetnost. U ovom slučaju govorimo o izložbi Andrije Medulića Schiavonea, umjetnika koji je pionir u grafici i koji iza sebe ostavio jako velika djela – rekao je župan Ivan Anušić. Zahvalio je svima koji su sudjelovali u pripremi ove zahtjevne izložbe te pozvao ljubitelje umjetnosti i grafike da posjete izložbu u MLU u Osijeku.

Zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin izrekao je zadovoljstvo što je večeras grad Osijek duboko i neizbrisivo ucrtan na kulturnu kartu Europe, a zahvaljujući MLU, cijelom timu na čelu s ravnateljem, županu OBŽ kao osnivaču MLU te ministrici kulture koja je snažno podržala projekt.Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek naglasila je kako je ovo povijesni i svjetski projekt za grad Osijek i MLU. Čestitala je i zahvalila svim sudionicima pripreme i organizacije izložbe te najavila daljnje vrijedne projekte.

– Izložbe ovakve vrijednosti su produkcijski zahtjevne i mogu doći samo u institucije u kojima postoji dovoljna razina ekspertize i profesionalizma da bi im druge svjetske institucije dale povjerenje i posudile djela – kazala je ministrica.Izložba će biti otvorena do 3. prosinca 2023. godine, a tijekom njena održavanja planirana su i stručna vodstva, radionice, predavanja i druga popratna događanja.

MLU organizira Dani grafike od 2003. godine, a s ciljem populariziranja medija umjetničkog tiska. Kako se ove godine navršava 460 godina od smrti Andrije Medulića, rođenog na području Zadra, obljetnica je povod MLU da svoju tradicionalnu manifestaciju posveti grafičkom opusu ovog značajnog, a (osobito u Hrvatskoj) nedovoljno poznatog slikara-grafičara iz 16. stoljeća. Njegov značaj uvelike nadilazi okvire nacionalne povijesti umjetnosti, na njega su se ugledali brojni suvremeni i kasniji slikari, a utjecao je i na velikana nizozemskog baroknog slikarstva – Rembrandta. Hrvatska povijesno umjetnička struka smatra ga prvim hrvatskim grafičarom.

Izložba u Osijeku sadrži više od stotinu grafičkih listova Andrije Medulića, a nukleus izložbe čini pozamašna brojka listova posuđenih iz privatne kolekcije u Salzburgu. Dio građe je posuđen iz nacionalnih baštinskih ustanova, a projekt je oplemenjen suradnjom s jednim od najznačajnijih baštinika ostavštine Andrije Medulića, bečkim muzejom Albertinom. Partneri izložbe su i Institut za povijest umjetnosti i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti.

OBŽ

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top