Savjet:
Dokumentarna serija „Tragom istraživačice: Putovanje kroz Stjenjak“

Dokumentarna serija „Tragom istraživačice: Putovanje kroz Stjenjak“

Ruby Wax, Mel B i Emily Atack kreću se zemljanim cestama kroz Utu i penju planinama Aspena istražujući značenje američkog sna.

Hrvatska radiotelevizija (HRT) u četvrtak 15. veljače na svom Drugom programu (HRT-HTV2) u terminu od 12:50 sati prikazuje prvu epizodu dokumentarne serije „Tragom istraživačice: Putovanje kroz Stjenjak“. Ruby Wax, Mel B i Emily Atack kreću se zemljanim cestama kroz Utu i penju planinama Aspena istražujući značenje američkog sna. Njihovo putovanje nadahnuto je životom viktorijanske istraživačice Isabelle Bird koja je sama prešla cijeli Divlji zapad.

Tri generacije žena pionirki – Ruby Wax, Melanie Brown i Emily Atack – okupljaju se kako bi pošle slavnim stopama neustrašive viktorijanske istraživačice Isabelle Bird. Isabella je sama prešla cijeli američki Divlji zapad u kojem je tada vladalo bezakonje. Prejahala je 1300 kilometara kroz Stjenjak u Coloradu. Družila se s odmetnicima, penjala se na planine i nailazila na grizlije, a sve u doba kad ženama u Britaniji mnogo toga nije bilo dopušteno. Služeći se njezinom knjigom iz 1873. “Život dame u Stjenjaku” (A Lady’s Life in the Rocky Mountains) kao nadahnućem za svoju povijesnu američku avanturu, Ruby, Mel i Emily žele odati počast ovoj zaboravljenoj pionirki. One istražuju ljude, mjesta i neobične običaje Amerike koja je u vječnoj mijeni, dok razmišljaju o promjenama u zapadnom društvu u posljednjih 150 godina i vlastitim doživljajima sebe kao žena.

Za Ruby to je putovanje života – krećući se stopama jedne od svojih najvećih heroina, dok opet usvaja nešto od one upornosti iz svoje mladosti. Beskrajno radoznala, ona želi družinu povesti daleko od utabanih staza kako bi upoznale neprilagođene ljude iz zaleđa.

Mel osjeća čvrstu povezanost s Isabellom Bird. Najbliža je istraživačici po godinama kad je bila krenula na svoje putešestvije. Kao i ona, rođena je u Yorkshireu, također se upustila u avanturu i također ne prihvaća odbijanje. Kao srodna duša viktorijanske pionirke feminizma, Mel želi otkriti tko je zapravo bila Isabella Bird i što ju je motiviralo.

Putovanja Emily, kao najmlađe u skupini, bila su ograničena na klubove na Ibizi i praznike s majkom tako da je sad daleko izvan svoje zone komfora. Ali to je ne koči. Na ovom putovanju punom otkrića upušta se u sve i svašta.

Započevši svoje veliko putovanje u Cheyenneu, sjeverno od granice s Coloradom, Ruby Wax, Melanie Brown i Emily Atack ubrzo uranjaju u duh Divljeg zapada. Isabella je u cijelom Coloradu postala poznata kao Engleskinja koja jaše jednako dobro kao muškarac.

Otputivši se u planine, svraćaju u Estes Park, čudesnu dolinu okruženu snježnim vrhuncima, koju je Isabella opisala kao nešto što “nadmašuje sve njezine snove”. Ondje je susrela jednookog odmetnika Rocky Mountain Jima. Razmišljajući o svojim odnosima s muškarcima, Emily želi saznati priču o Jimu i Isabelli.

Prihvativši Isabellin prijedlog da zađu u neistražen teritorij, trojac nehotice skreće u stari rudarski gradić pretvoren u hipijevsko okupljalište. Ondje doživljavaju život u dubokoj divljini s modernim gorštakom i pokušavaju ponoviti podvig koji je Isabella izvela prije gotovo 150 godina: uspeti se na jednu od poznatih planina Colorada više od 4000 metara.

Dokumentarnu seriju originalnog naslova Trailblazers: A Rocky Mountain Road Trip odabrala je Mira Vočinkić.

Prvu epizodu dokumentarne serije „Tragom istraživačice: Putovanje kroz Stjenjak“ pogledajte u četvrtak 15. veljače na Drugom programu (HRT-HTV2) u terminu od 12:55 sati.

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top