Savjet:
Bulimija

Bulimija

Poremećaj u prehrani koji je, kao i anoreksija, psihološkog podrijetla,  može imati strašne tjelesne posljedice. Bulimiju karakterizira prejedanje odnosno uzimanje velike količine hrane u kratkom vremenskom periodu. Namirnice su često bogate ugljikohidratima koje sadrže tvar tripofan, koji se u tijelu pretvara u serotonin – kemijski spoj koji donosi osjećaj zadovoljstva i spokoja. Da bi se spriječilo dobivanje na težini, osoba povremeno prestaje s unosom hrane u organizam, izaziva povraćanje te koristi laksative, diuretike i pilule za mršavljenje. Također je prisutno i pretjerano vježbanje. Neke od fizičkih posljedica su bolovi u trbuhu, oticanje šaka i stopala, umor, mučnine, glavobolje, pokvareni zubi radi učestalog povraćanja, izostanak menstruacije. Psihološke posljedice izazivaju najčešće problematično ponašanje poput zloupotrebe alkohola i droga, kleptomanije, promiskuiteta, promjene raspoloženja, anksioznost, napetost, bespomoćnost, strah od neuspjeha.

Bulimija se može javiti sama za sebe ili naizmjence sa anoreksijom.

Sličnosti i razlike između ovuh poremećaja su:

– Oba poremećaja uključuju opsjednutost težinom i izgledom, perfekcionizam, visoku motivaciju za postignućem, akademski su vrlo uspješne osobe, imaju potrebu udovoljiti drugim ljudima, oba poremećaja su jednako teška i mogu uzrokovati smrt

– Razlike im se najviše vide u načinu dolaska do cilja ( anoreksiju prati izgladnjivanje, bulimiju prejedanje), kontrola ( anoreksiju prati visok stupanj kontrole unosa namirnica, bulimija bez kontrole), izgled ( jako mršave u odnosu na čak i jako privlačne osobe ), početak poremećaja ( rana u odnosu na kasnu adolescenciju)

Često osobe koje boluju od ovih poremećaja nisu u stanju same riješiti svoj problem, ali uz stručnu pomoć i podršku obitelji i prijatelja uspijevanju. Površno gledano, poremećaji u prehrani izgledaju kao opsjednutost hranom i težinom, no tu se kriju i ozbiljni emocionalni problemi, nisko samopoštovanje, depresija, loša slika i mržnja prema sebi koja vodi u smrt.

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top