Znate li....
Početna / Događanja / Brojni poznati sinoć su u Žar ptici putovali kroz vrijeme

Brojni poznati sinoć su u Žar ptici putovali kroz vrijeme

Praizvedba Borninog vremeplova, emotivne priče iz Zagreba osamdesetih, Krešimira Butkovića – održana je sinoć u Gradskom kazalištu Žar ptici

Nedugo nakon objavljivanja (2016.) Bornin vremeplov, autobiografski i pustolovni roman za djecu i mlade Krešimira Butkovića – postao je pravi hit među čitalačkom publikom i najčitaniji roman 2017. godine.

Djeca su s radošću prihvatili putovanje kroz vrijeme, u pustolovne osamdesete godina prošlog stoljeća u kojima je sve nekako bilo drugačije.

Okosnica Butkovićeva romana je dječak Borna koji je odlučio je da će jednom kad odraste napraviti vremeplov kojim će se vratiti u prošlost u vrijeme kad mu je otac bio živ.

Uz pomoć svoje hrabre prijateljice Nike – u tom i uspijeva. Međutim vremeplov se pokvari i oni “zapnu” u osamdesetim godinama u zagrebačkom kvartu Črnomerac – U radnji su se spojili autobiografski podaci autora Krešimira Butkovića i njegovog brata, koji su u osamdesetima bili djeca.

Dječak Borna je njegov nećak, a iz njegove želje da još jednom vidi svog oca – našao je i inspiraciju za ovaj roman.Kako sam autor kaže: većina likova je stvarna i posveta mojoj škvadri u mladosti.

Predstavu prema dramatizaciji Nine Skorup režira Ivan Leo Lemo. Scenografkinja je Vesna Režić, kostimograf Marko Marosiuk, autor glazbe Zvonimir Dusper.

Igraju:

Berislav Tomičić, Petar Atanasoski, Dunja Fajdić, Ante Krstulović, Ana Marija Vrdoljak, Vini Jurčić, Matej Đurđević i Filip Sever.

Nina Skorup ističe da se u Borninom vremeplovu na sceni uvodi i tzv ozbiljne životne teme poput invalidnosti i smrti u dječju svijest odustajući od tabuiziranja i marginalizacije situacija koje ih uključuju, pozivajući odrasle da preuzmu odgojnu ulogu koja usmjerava, vodi i uvodi, (u)tješi i objasni nepoznato i “ozbiljno” bez stigmatizacije.

Žar ptica /Foto: Nikola Zoko

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top