Nedjelja , 3 prosinac 2023
Savjet:
U prosincu stiže novi film “Sveta obitelj” Vlatke Vorkapić

U prosincu stiže novi film “Sveta obitelj” Vlatke Vorkapić

Bećarac i Slavonija u priči o obitelji koja svoje tajne vješto krije religioznošću, tradicijom i imetkom

Ovoga prosinca u kina dolazi novi film redateljice Vlatke Vorkapić, koja je ljubitelje domaće kinematografije osvojila hit komedijom „Sonja i bik“.

Kroz film „Sveta obitelj“ redateljica donosi priču o obitelji koja svoje tajne vješto čuva služeći se religioznošću, tradicijom i imetkom. Radnja je smještena u fiktivnom slavonskom selu 60-ih godina 20. stoljeća, gdje urbani utjecaji slabo prodiru, a pridržavanje starih običaja imperativ je toj ruralnoj zajednici.

U središtu pozornosti je imućna obitelj gazde Marka, koja svoju disfunkcionalnost skriva bogatstvom, religioznošću te njegovanjem tradicije pod svaku cijenu. A sve služi kao paravan kako bi se sakrila strogo čuvana obiteljska tajna.

Gazda Marko, koji kao „pater familias“ u potpunosti kontrolira obitelj, isprosi ruku siromašne nadničarke Janje za svoga sina Ivu. Mladoj Janji se ta ponudu učini kao ostvarenje njezinih snova. No, nakon početnog oduševljenja zbog udaje za sina bogatog gazde, Janja ubrzo shvaća da je brak zapravo zamka i da je ona odabrana samo da upopuni njihovu sliku savršene obitelji.

Film pokazuje dva svijeta, lice i naličje, dvije strane obitelji gazde Marka. Jedan svijet je uljepšani izlog nakićen raskošnom tradicionalnom nošnjom, ukusnom hranom i narodnim običajima, a namijenjen je pokazivanju mještanima. Drugi svijet, onaj u četiri zida, sačuvan je od oka javnosti i poznat isključivo Marku, supruzi Ani i sinu Ivi. Kao zanimljiv prijelaz iz jednog svijeta u drugi redateljici je poslužio bećarac, popularni vokalno-instrumentalni napjev iz slavonske regije, koji se obično izvodi na svadbama i drugim narodnim veseljima, a njegovi izvođači uživaju veliku popularnost. I dok gosti, opijeni rakijom i gozbom, oduševljeno plješću na stihove bećarca, otrežnjujuća je činjenica kako su stihovi nerijetko prožeti okrutnim šalama i prostaklukom. Stoga se nameće pitanje je li bećarac samo vesela tradicijska bezazlena pjevana doskočica koja zaslužuje biti pod zaštitom UNESCO-a ili je to tradicija koja prvenstveno slavi patrijarhat? Bećarac, koji je ujedno i teaser, u „Svetoj obitelji“ pjeva poznati srpski glumac s holivudskom karijerom, Nikola Đuričko, koji je fantastično utjelovio lik gazde Marka.

-Unatoč tome što raskrinkavanje generacijskih trauma više nije tabu, svevremenska tematika ovog filma i danas je aktualna i svakako se može povezati s društvenim problemima o kojima prečesto čitamo na portalima i društvenim mrežama. Moralne vrijednosti koje to nisu, sakrivanje iza plašta religioznosti, očuvanje tradicije i statusa quo pod svaku cijenu – svaki od ovih problema Vlatka Vorkapić vješto prikazuje u svom novom filmu čija nas premijera očekuje 5.12. ove godine. Osim spomenutog Nikole Đurička, glumačku ekipu čine i Anita Matić Delić, Ivan Čuić, Lana Pilić, Judita Franković Brdar, Aleksandar Cvjetković te mnogi drugi- stoji u najavi filma.

Promo

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top