Savjet:
10 savjeta za prirodni porod

10 savjeta za prirodni porod

Prije nešto manje od dvije godine iskusila sam najveće životno dostignuće – rodila sam svoju kćerkicu. Prirodno, bez ikakvih lijekova.
Ne dijelim ovo s vama kako bi se hvalila, iskreno – kad je riječ o boli, ogromna sam kukavica i imam iznimno nisku toleranciju na bol. Zašto sam odabrala prirodni porod, pitate se? Pa, bilo je poprilično moćno iskustvo i iznimno sam ponosna.
Potpuno razumijem zašto žene traže epiduralnu i poštujem to, ali prirodan je porod zaista čudesan. Samo rođenje je po prirodi vrlo nepredvidivo, ali ako se odlučite, donosim vam nekoliko smjernica kako se pripremiti da takav porod prođe lako i jednostavno.

1. Odaberite mjesto za porod gdje se osjećate sigurno.
Razmislite gdje se osjećate sigurno i udobno: bolnica, centar za porod ili pak vlastiti dom? Odgovor je za svaku ženu drugačiji, ali budite iskreni sami sa sobom. Za mene, bolnica predstavlja mjesto anksioznosti i ne čini me sigurnom, zato sam odlučila roditi doma. Nekim je ženama pak ta ideja užasavajuća, te im je bolnica najsigurnije mjesto na svijetu. Poznajte sebe i donesite pravu odluku.

2. Nađite osoblje kojem vjerujete
Znam da ako ste u bolnici, opcije oko poroda ograničene su uputama doktora ili babice koja je dežurna, ali ako ste doma, imat ćete pravo glasa. Odaberite osobu da vam pomogne u koju imate povjerenja i koja vas opušta, te poštuje vaše želje.

3. Pripremite svoje tijelo
Sigurno se na maratonu ne biste pojavili bez prethodnog zagrijavanja, zar ne? Isto tako fizički pripremite svoje tijelo koliko god možete za dolazak bebe. Očito je da je trudnoća naporna i umara, te je vaš nivo fizičke aktivnosti umanjen, ali čak hodanje oko zgrade ili vježbanje yoge može pomoći. Držite svoje tijelo u najboljoj kondiciji koju možete, jer ćete definitivno tako podići toleranciju kad dođe do samog poroda.

4. Igra s ledom
U pripremi za porod, imali smo igru s ledom. Igra se s partnerom, i trebate uzeti kocku leda te je držati u ruci 60 sekundi. Prvi puta držali smo kockicu razgovarajući s partnerom i odbrojavajući vrijeme. Drugi put izmjenjivali smo se s kockicom i šetali okolo. Treći puta, tih smo 60 sekundi proveli držeći kockicu leda u potpunoj tišini i koncentrirali se na disanje.
Što nas je naučila ova igra? Pa, dala nam je određenu predodžbu o boli koja nas čeka. Neki ljudi nisu mogli kocku leda držati punu minutu. Očito, držanje kocke leda znatno se razlikuje od boli poroda, ali ovo je bila više priprema da se vidi kako ćete izdržati bol u trudovima. Tijekom vježbe, najbolje mi je sjelo fokusiranje na disanje i potpuna tišina, pa smo tako i prakticirali pri samom porodu.

5. Čitajte, čitajte i… čitajte!
Ne mogu previše naglasiti važnost dobre pripreme i edukacije tijekom trudnoće. Ne morate se opterećivati čitanjem baš svakog članka o trudnoći, ali uzmite si vremena da pročitate pozitivne dojmove i članke koji promiču prirodan porod. Informacije koje sam naučila izvrsno su mi došle kao pomoć, te sam u porod ušla uvjerena kako je moje tijelo dovoljno jako i spremno.

5. Moć pozitive
Biti trudna je kao da imate znak na čelu kojim prizivate mame da vam ispričaju svoje priče. Čvrst sam pobornik vjerovanja u pozitivno razmišljanje i imala sam kroz trudnoću svoju malu mantru koja me činila sigurnom. Kad god bi mi netko rekao horor priču njihovog poroda, rekla bih im: „ Svaki je porod drugačiji. Moj bi mogao biti teži, ali i lakši od drugih. Znam da će biti puno posla, ali vjerujem da je moje tijelo snažno i spremno, te se ne bojim.“
Znajm da se ponekad neplanirane stvari dešavaju i prirodan porod nije uvijek opcija. Bila sam realista, ali i sigurna u sebe i svoje dijete. Mogu ja to, a možete i vi!

6. Nosite se sa svime što dolazi
Naučite sve što možete o mogućim problemima. Ono što je meni uvelike pomoglo je bilo održavanje zdjelice opuštenom, također glasanje usnama kao što to čine konji i lagano uzdisanje. Niste jedina koja to prolazi, informirajte se o drugim iskustvima!

7. Ne obazirite se na neke stvari
U bolnicama se doktori i sestre uglavnom baziraju na centimetrima koliko ste otvoreni i svako malo vas pregledavaju. Meni je to bilo smiješno, jer poznajem ženu koja je u bolnicu došla otvorena 6 cm, te rađala danima, a također i prijateljicu koja je sa 1 cm rodila nakon svega nekoliko sati. Svaka je žena drugačija, i najbolje je fokusirati se na proces, a ne brojeve.
Također, prekrijte satove. Nikome se ne žuri, nema potrebe za gledanjem na sat ili mjerenjem koliko je vremena prošlo. Vaša će beba doći kad bude spremna, i ne treba je požurivati.

8. Pripremite partnera
Iako ćete vi biti ta koja rađa, vaš partner također ima veoma važnu ulogu. Bitno je poticati ga da sudjeluje u pripremama i čitanju, te mu reći što slijedi. Ja sam primjerice svom suprugu jasno rekla što ne želim čuti tokom poroda, poput * Bit ćeš dobro*. To bi me silno uzrujalo i negativno se odrazilo na situaciju. Za mene, imati partnera punog podrške bio je ogroman dio uspješnog prirodnog poroda.

9. Premještajte se
Nemojte se bojati premjestiti se u drugu poziciju dok rađate, čak iako izgledate pomalo smiješno. Moja najdraža poza za porod bila je na toaletu. Nimalo glamurozno, ali bilo je sjajno. Nikad ne znate što će vam pasati dok ne probate.

10. Zaboravite pojmove poroda
Porod je drugačiji za svaku ženu, pa je bitno opustiti se koliko god je moguće. Samo zato što je vaša mama imala carski rez, ne znači da morate i vi. Isto tako, ako je ona imala super kratki porod, vama nije garancija da ćete proletjeti kroz svoj. Zaboravite genetske predispozicije i pustite neka sve ide svojim tokom. Ja nisam neka od puštanja, ali našla sam način da se mentalno opustim tijekom trudnoće i poroda, te mi je to zbilja pomoglo kroz uspješan prirodni porod.

O nama Obitelj.hr

One comment

  1. Simpa je vidjeti žensku perspektivu u ovome, jer naravno da imaju glavnu ulogu ali i muški su jako bitni. Svaka budala može napraviti dijete, ali samo je pravi čovjek dostojan riječi ‘ tatica ‘ 😉

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top