Četvrtak , 23 ožujak 2023
Savjet:
Zdrave grickalice: zašto ih djeca trebaju?

Zdrave grickalice: zašto ih djeca trebaju?

Svi ljudi smatraju grickalice ukusnima, no još uvijek se tretiraju samo kao zabavna i nezdrava hrana. A one su zapravo neophodne i za zdrav stil života. Pitanje je samo o kojim grickalicama mi ovdje pričamo. Saznajte nešto više zašto bi ih vaša djeca trebala konzumirati.

Kada pomislimo na grickalice, mi obično imamo u glavi one visoko prerađene, slane ili slatke grickalice koje dolaze u vrećici. No liječnici su potvrdili da su grickalice zapravo veoma važne za djecu. Oni imaju manji želudac, no visoke energetske potrebe. Ali naravno da previše kalorija može dovesti do pretilosti do čega i dolazi zbog onih “nezdravih grickalica”. Istraživači kažu da čak i 165 kalorija više na dan, otprilike iznos šačice čipsa, može napraviti velik utjecaj. Ali ako ste zamijenili redovite čipseve za pečeni čips ili obične krekere s integralnim, dobit ćete puno više prehrambenih sastojaka, više vlakana, manje soli i trećinu kalorija.

Ponudite svojoj djeci grickalice koje su bogate nutrijentima, a imaju dobar okus i začudit ćete se koliko će zapravo biti zainteresirani za tako nešto. Cjelovite namirnice poput svježeg voća i povrća mogu biti pun pogodak, pogotovo ako ih narežete i poslužite u zabavnim oblicima. Kada negdje putujete, opskrbite se zdravim namirnicama i neka uvijek u vašoj torbi ili u djetetovom ruksaku bude kriška jabuke, sušeno voće bez šećera ili orašasti plodovi i sjemenke, tako da uvijek mogu grickati nešto kada im je to potrebno. I nemojte zaboraviti razgovarati sa svojom djecom o tome kako zdrave namirnice obogaćuju njihov organizam i pune njihova tijela. Jedna velika jabuka i mala vrećica M&M bombona imaju otprilike oko 110 kalorija. Pitajte svoje dijete koje od te dvije namirnice ima nutrijente u sebi koji mu pomažu pri rastu i razvoju? Potaknite ga da razmišlja o pametnim grickalicama kako bi mogao donijeti bolji izbor.

Svaki roditelj bi trebao biti primjer svojem djetetu i naravno da ako vaše dijete vidi kako svakodnevno konzumirate nezdrave namirnice, mislit će da je to nešto veoma zdravo i dobro. To ne znači da se vi u potpunosti trebate odreći nekih svojih omiljenih grickalica, ali ne treba pretjerivati u njihovom konzumiranju. Počnite od samih sebe i pokušajte malo promijeniti prehranu i ukazati svojoj djeci kako i zdrave grickalice mogu biti ukusne i mogli biste se iznenaditi dobrim rezultatom.

 

O nama Obitelj.hr

2 komentara

  1. Naše grickalice su od prvih zalogaja sušene jabuke, marelice, banane-općenito skoro sve voće..počeli sa zdravom hranom zbog alergija, a evo već nekoliko godina tako papamo i grickamo. Slažem se da u današnje vrijeme voće i povrće nije baš jeftino, naročito ako je domaće, ali kad nema izbora, mora se. Slatkiši, kupovne grickalice i sl. kod nas su rijetka pojava; često naveče uz neki crtić ili film grickamo masline, jabuke ili spomenuto suho voće. Kako imam dehidrator hrane većinu njih sama i pravim tako da sam si u tom dijelu smanjila troškove.

  2. Nije to sam tak… Naravno da djeca trebaju sve to zdravo jesti, al danas je jeftinije otić najest se u mek nego kupit dve kile povrća…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top