Četvrtak , 23 ožujak 2023
Savjet:
Treba li prati rublje hladnom vodom ?

Treba li prati rublje hladnom vodom ?

Razlozi :

Pomažete okolišu i štedite novac, a sve to iz praonice rublja? To je obećanje pranja hladnom vodom.

Iako su te prednosti primamljive, važno je znati kada pranje hladnom vodom djeluje. Evo nekoliko prijedloga kako se odlučiti između hladnog i vrućeg pranja.
KADA (I ZAŠTO) PRANJE HLADNOM VODOM DJELUJE:
Po dizajnu, moderne perilice su dobro opremljene za rukovanje hladnom vodom. Ne samo da su moderne perilice dizajnirane za hladnu vodu, već mnogi deterdženti imaju enzime koji mogu početi djelovati na temperaturama nižim od 60 ℉, a deterdžent za hladnu vodu također poboljšava rezultate.

Hladna voda je dobra za većinu odjeće i drugih predmeta koje možete sigurno staviti u perilicu. Može ukloniti mnoge mrlje s odjeće, uključujući travu na trapericama vašeg djeteta ili mrlje od šminke na džemperu.
Osjetljive tkanine (čipka i svila) i tamne, šarene tkanine zapravo najbolje prolaze u hladnoj vodi.

Ne reagiraju sve mrlje na topliju vodu. Na primjer, krv i znoj se zapravo mogu uhvatiti za tkaninu u vrućoj vodi. Također, vruća voda ima tendenciju skupljanja, blijeđenja i gužvanja određenih tkanina.

Ako ne zagrijavate vodu u perilici rublja, možete smanjiti troškove energije pri svakom pranju. Procjenjuje se da 75 do 90 posto sve energije koju vaša perilica troši ide na zagrijavanje vode, tako da prelazak na hladniju vodu može smanjiti vaš račun za plin ili struju.
Pranje u hladnoj vodi znači da je manja vjerojatnost da će se odjeća skupiti ili izblijediti i uništiti odjeću.

Hladna voda također može smanjiti bore, što štedi troškove energije (i vrijeme) povezane s glačanjem.
3 SAVJETA: KADA HLADNA VODA MOŽDA NEĆE DJELOVATI
Ponekad, ipak, topla ili vruća voda djeluje bolje ovisno o tkanini ili potrebi. Uzmite tkaninu: pletivo i sintetičke tkanine (kao što su spandex, najlon, poliester i mješavine rajona) lakše je prati u toploj vodi.
Ako je cilj dezinfekcija – recimo da ste vi ili netko u vašoj obitelji bolesni – pranje odjeće i posteljine u vrućoj vodi može pomoći u zaustavljanju širenja bakterija.

Klima također može igrati ulogu. U zemljama s hladnim vremenom, gdje voda iz slavine zimi doseže 40 ℉ ili niže, deterdženti možda neće imati dobre rezultate. U tim područjima može biti potrebna topla ili vruća voda za čišćenje odjeće.
HLADNO VS. VRUĆE: ETIKETA JE UVIJEK U PRAVU
Ako niste sigurni je li za određeni predmet potrebna topla voda, pročitajte etiketu:
Većina naljepnica prikazuje simbol rublja koji izgleda kao četvrtasta kada s valovitom linijom za vodu

Unutar ovog simbola pronaći ćete ili broj ili točke. Broj označava najvišu temperaturu vode za pranje. Točke se prevode u sljedeću temperaturu vode.
PRESUDA ZA PRANJE HLADNOM VODOM?
Želite li uštedjeti novac i istovremeno pomoći okolišu? Pranje hladnom vodom može biti najbolji izbor—ali prvo provjerite etiketu i mrlju..Većina naljepnica prikazuje simbol rublja koji izgleda kao četvrtasta kada s valovitom linijom za vodu

Unutar ovog simbola pronaći ćete ili broj ili točke. Broj označava najvišu temperaturu vode za pranje. Točke se prevode u sljedeću temperaturu vode.
PRESUDA ZA PRANJE HLADNOM VODOM?
Želite li uštedjeti novac i istovremeno pomoći okolišu? Pranje hladnom vodom može biti najbolji izbor—ali prvo provjerite etiketu i mrlju.

foto/screenshot

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top