Znate li....
Početna / Moj dom / Pripreme za proljetnu sadnju

Pripreme za proljetnu sadnju

Vrijeme kad se vrt budi – a vi ste glavni! Sadnja, obrada zemlje, kompost, košnja.

Provjerite ima li znakova rasta u vašem vrtu.  Jeste li se sjetili posaditi snježni šafran prošle jeseni? Ako ne, Odrežite grane magnolije i unesite je u kuću kako biste potaknuli izbijanje proljetnih boja.

magnolija

Pripremite mjesta za sadnju.

Maknite korov ako je nastao preko zime ili preorajte površno zemlju ako ste stavljali kompost. Slobodno uz kompost ostavite i trulo lišće ili odstajali stočni izmet.

lišće

Obrezujte!

Sada je pravo vrijeme za obrezivanje voćaka ako to niste učinili u zimi. Režite prije prvih pupoljaka i cvata, jer ćete u protivnom biljku izložiti stresu i dobiti manje plodove ( ako ih uopće bude ).

obrezivanje

Klasično održavanje

Ako imate put od kamena ili vam kamenje pak služi kao ukras, provjerite u kakvom su stanju. Pometite dvorište, pogledajte u kakvom je stanju zemlja, maknite otpalo lišće.

Gardening

Počnite saditi unutra. Ako ste proveli zimu okruženi knjigama o sadnji, sad je vrijeme da se okuražite i testirate nove vještine.
Sadite povrće

Povrće koje se sadi u rano povrće treba posaditi sada. To su luk, krumpir, neke vrste salate i artičoke.

luk

Nemojte hraniti ptice.
Skinite hranilice, očistite ih i ponovno izvjesite na jesen.

Uživajte u proljetnom prizoru. Zagrtajte biljke kako biste izbjegli ljetni korov. Ako idete u kupovninu novih sadnica – zapamtite odabrati one koje još nisu u cvatu, te su snažnije.
Održavajte grmove i otkinite suhe i tanke grančice kako biste ojačali biljku.

O nama Obitelj.hr

One comment

  1. kod kuće imamo vrt, koji najviše radi moja mama, ali nekako u zadnje dvije godine sam i ja uz nju malo više angažirana. Uvijek je govorila da iz te zemlje i rada na zemlji crpi snagu i hrani se, mogu vam reći da se sada slažem s njom. Dobro se osjećam nakon rada, uhvati me onaj pozitivan umor, a od svega je najljepše pratiti kako biljke rastu i napreduju, pa onda beremo plodove svoga rada i na kraju spremamo zimnicu. cijeli jedan proces koji me ispunjava

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top