Breaking News
Početna / Zdravlje / Alternativa / Lavanda kao lijek

Lavanda kao lijek

Kada čujete riječ “lavanda”, mogli biste odmah pomisliti na svjetliju nijansu ljubičaste. Ali ova biljka ima više od njene boje. Evo samo neki primjeri kako koristiti i čemu služi ova predivna i nadasve ljekovita biljka.Ajmo redom….

Evo nekih primjera o mogućim zdravstvenim dobrobitima lavande, kao i o drugim upotrebama i potencijalnim rizicima koji dolaze s uporabom ove biljke.

Što je zapravo lavanda?

Lavanda je cvjetnica iz porodice metvice koju je lako prepoznati po slatkom cvjetnom mirisu. Vjeruje se da je porijeklom iz Mediterana, Bliskog istoka i Indije, a povijest seže čak 2500 godina unatrag.

U davna vremena lavanda se koristila kao sveta biljka. Osim toga, često se koristio za osvježenje i davanje laganog mirisa raznim osobnim predmetima, poput odjeće i kose.

Koje su moguće zdravstvene dobrobiti lavande?

Danas je lavanda više od mirisne biljke. Kako se ispostavilo, ova se biljka također često koristi za ljekovita i terapeutska svojstva. Dakle, ako se nosite s nekoliko vlastitih medicinskih problema i ne želite riskirati neugodne nuspojave koje dolaze s mnogim lijekovima koji se izdaju bez recepta i na recept, evo pogleda na potencijalne zdravstvene prednosti korištenja lavanda.

Može poboljšati san

Nesanica je mučan problem koji vas tjera da se prevrćete cijelu noć. Izbacivanje kofeina i više tjelovježbe mogu pomoći u spavanju. Ali ponekad ti napori i drugi lijekovi ne uspiju. Kao rezultat toga, završite u neredu tijekom dana.

Ako ste voljni isprobati bilo što za miran noćni san, studija objavljena u ožujku 2017. u Britanskoj udruzi kritičnih medicinskih sestara pokazala je da je eterično ulje lavande učinkovit lijek za poboljšanje kvalitete sna pacijenata na odjelu intenzivne njege (JIL) koji imao poteškoća sa spavanjem.

Dakle, ako ste bezuspješno isprobali druge lijekove za spavanje, stavite nekoliko kapi eteričnog ulja lavande na jastuk prije spavanja večeras. Samo pazite da ga ne progutate, niti bilo koje drugo eterično ulje, jer to može naštetiti zdravlju.

Može pomoći u liječenju mrlja na koži

Razna eterična ulja također su izvrsna za dermatološku upotrebu, uključujući lavandu. Zapravo, ako imate akne, ekceme ili upalu kože, nanošenje ulja lavande na zahvaćena područja može igrati ulogu u liječenju mrlja i ublažavanju upale, navodi se u radu objavljenom u svibnju 2017. u časopisu Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. Za one s osjetljivom kožom, razrijedite eterično ulje u vodi ili u ulju za prijenos.

Antioksidativno djelovanje lavande također može pridonijeti zacjeljivanju rana.

Samo se svakako posavjetujte sa svojim dermatologom prije nego što dodate lavandu u svoj režim njege kože, kako biste bili sigurni da neće djelovati ni s jednim od lijekova koje trenutno uzimate.

Smanjite krvni tlak i broj otkucaja srca

Kronični visoki krvni tlak dodatno opterećuje srce, povećavajući rizik od zdravstvenih komplikacija poput moždanog i srčanog udara. No mala studija objavljena 2017. u Iranian Journal of Pharmaceutical Research otkrila je da je 40 ljudi nakon operacije na otvorenom srcu udisalo eterično ulje lavande, smanjilo im se krvni tlak i broj otkucaja srca, što sugerira da je ulje imalo pozitivan učinak na njihove vitalne znakove. (8) Ipak, autori primjećuju da je potrebno više istraživanja o ovoj mogućoj koristi – naime, randomizirano kontrolirano ispitivanje, zlatni standard za medicinska istraživanja, s većom veličinom uzorka.

Potencijalno potiče rast kose

U još jednoj studiji, eterično ulje lavande primijenjeno na leđa miševa jednom dnevno, pet puta tjedno, tijekom četiri tjedna, rezultiralo je povećanjem broja folikula dlake i debljim slojem kože. To navodi istraživače da vjeruju da bi se lavanda potencijalno mogla koristiti kao sredstvo za poticanje rasta kose, iako su potrebna dodatna istraživanja. Uostalom, ti nisi miš.

Čaj od lavande Ovaj oblik lavande može ponuditi umirujući napitak koji pomaže u ublažavanju tjeskobe i potiče san. Smjernice MyPlate Ministarstva poljoprivrede SAD-a navode čaj od lavande kao zdrav dodatak vašem planu obroka. Možete kupiti čaj od lavande ili ga sami napraviti tako da svježe pupoljke lavande potopite u kipuću vodu oko 15 do 20 minuta. 

Ovo su bili samo neki od primjera.Ukoliko želite više informacija ,a i sami kupiti neke od proizvoda te ljekovite biljke lavande više na linku li na broj telefona 095 533 1661 (OPG Miroslav Jurlina-Lavanda)

OPG Jurlina nudi proizvode i prodaju eterično ulje, hidrolat(cvjetna vodica), domaći prirodni sok, čaj. 

Promo

O nama Obitelj.hr

One comment

  1. Koristim je u kozmetici i za čaj

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top