Znate li....
Početna / Ljubimci / Kastracija mačaka – da ili ne?

Kastracija mačaka – da ili ne?

Mačke za vrijeme tjeranja pate. Ženke stenju, zavijaju i vuku se naokolo kao da im je stražnji dio tijela povrijeđen. Postaju izbirljive s hranom, piju više vode, češće mokre a pogotovo van posude s pijeskom. Mužjaci mijenjaju ponašanje kad osjete miris ženke koja se tjera. Počinju svuda štrcati svoju mokraću jakog mirisa, u kontaktu s drugim mužjacima reagiraju napadački i čak mogu na neko vrijeme prestati jesti. Uz to svake godine broj napuštenih mačaka postaje veći. Veliki broj ih ostane bez doma jer ih se vlasnici zasite ili jer nemaju odgovarajuće uvjete za držanje.

Postupkom sterilizacije/kastracije mačke kontrolira se mačja populacija i sprječava pojava teških bolesti.

Prednosti

Sterilizirane/kastrirane mačke žive duže.

Rana sterilizacija umanjuje ili uklanja rizik od tumora mliječnih žlijezda, mačjeg infektivnog peritonitisa i mačje leukemije.

Kastracija umanjuje opasnost od oboljenja prostate. Također, smanjuje se učestalost tučnjava s drugim mužjacima a time i opasnost od smrtonosnih zaraza koje se prenose zaraženom slinom. Umanjuje se potreba za označavanjem teritorija i slabi snažan miris urina.

Postupak

Postupak se preporučuje izvesti prije puberteta, u dobi od 6 mjeseci starosti.

Pošto mačka mora biti zdrava veterinar će je prvo pregledati. Postupak se izvodi u općoj anesteziji. Mački se odstranjuju jajnici i maternica, rana se zašije i poslije nekoliko dana se izvade vanjski šavovi. Mačku se odstranjuju testisi. Šavovi nisu potrebni jer je rana vrlo mala. Nakon zahvata mačka će se vrlo brzo probuditi i može ići kući.

Oprez!

Nakon izvedenog postupka, treba maci osigurati mir i tišinu za oporavak. Pratite izgled rane, ne bi smjelo biti crvenila ni otekline. Nemojte dopustiti maci da liže ranu kako bi što prije zacijelila.

Važno je imati na umu da se mačkama mijenja metabolizam i postaju mirnije pa je potrebno unositi manje hrane tj. manje kaloričnu hranu kako se ne bi udebljale.

O nama Obitelj.hr

2 komentara

  1. Apsolutno ZA!!!!I ne samo ženke nego i mužjaci.I ne razumijem vlasnike mačaka koji su tako neodgovorni

  2. Obavezno!Pogotovo ženske mace,imala sam ih nekoliko i sve sam odvela na steriliziju čim se moglo.I sve 5,brzo se oporave i zaborave a nema brige oko mačića,tko će ih udomit,hoće li im biti dobro.I životni vijek mace se produži i kvaliteta poboljša

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top