Breaking News
Početna / Moj dom / Čarobna rasvjeta u kuhinji

Čarobna rasvjeta u kuhinji

Osim kod pripremanja jela i samog kuhanja, rasvjeta zaista može pomoći u podizanju atmosfere i stvaranje raspoloženja. Provest ćemo vas kroz razne tipove rasvjete.

Jedna od prvih stvari koje ćete morati uzeti u obzir kod planiranja nove kuhinje je rasvjeta, jer elektrika i cjelokupna oprema moraju biti instalirani prije početka projekta, tj. prije žbukanja, uređenja i opremanja. Rasvjeta je sastavni dio svega, a ovo je vaša šansa da to učinite kako treba.

Ključ uspjeha leži u raznim efektima, koje biste trebali raspodijeliti prema uporabi- posebno za radnu ploču, blagovaonicu, jer jedino tako možete dobiti odličan rezultat i postići wow faktor. Na svaki dio se posebno treba koncentrirati, a nije loše ni razmotriti mogućnost prigušivanja kako biste postigli veću fleksibilnost.

„Planirajte rasvjetu dok još razmišljate o vodovodu“, savjetuje Sally Storey, dizajnerski direktor u John Cullen rasvjeti. „Kao opće pravilo, dopustite si budžeta za rasvjetu onoliko koliko ste namijenili i parketariji. Vaš izbor će ovisiti o veličini prostora i ima li vaša soba visok ili nizak strop.

Instaliranje rasvjete na stropu može predstavljati neke poteškoće, ali moguće je osvijetliti kuhinju bez postavljanja stropne rasvjete. Postoji širok raspon reflektora, gornjih i donjih prekidača koje možete staviti na pod ili na vrh kuhinjskih elemenata. Možete biti vrlo kreativni jer pomoću njih možete prekriti različitu opremu.

Svaka kuhinja, koliko god bila velika ili mala, treba odličnu rasvjetu, a posebno kod radne ploče. To je najvažnije od svega. Morat ćete imati direktnu rasvjetu gdje se god odvija pripremanje hrane- kod radne ploče, sudopera i štednjaka- kako bi bili sigurni da se sjeckanje i kuhanje može obaviti sigurno bez ikakvih poteškoća. Najbolje bi bilo montirati rasvjetu tako da je uvučena jer ona izložena lakše prikuplja masnoće i nečistoću.

Za područje kod ploče za kuhanje odaberite četiri halogena svjetla, a ako tok koristite za pripremu hranu, koristite svjetiljku u kombinaciji s uvučenim donjim prekidačima. Ovaj dio treba biti poseban ugrađen tako da o tome razgovarate sa svojim električarom prije svega ostalog.

Postoji najnoviji trend rasvjete „easy to use“ koji je vrlo jednostavan za korištenje. Iznimno su praktični- prilikom pripremanja hrane ne morate svaki put oprati ruke kako biste dodirnuli prekidač, nego jednostavno mahnite rukom ispred senzora. Rasvjeta kod ladica i kućišta također može biti na senzor, tako da čim otvorite vrata, upali se. Ne samo da izgledaju sjajno, već vam puno lakše pomažu prilikom traženja nedostižnog vadičepa ili rezača za pizzu.

Otvorene kuhinje u sklopu kojih se nalazi i blagovaona i ne koje imaju poseban šank za doručke, trebaju odgovarajuće osvijetljene kod jela, s malom blažom rasvjetom za razgovor poslije večere. Iznad stola i otoka najbolje je imati viseće lampe koje se mogu prilagođavati i pomicati gore dolje po potrebi. A lampe i zidne svjetiljke će sobi dodati topao sjaj. Većinom se preporučuju tople bijele led diode koje ambijent čine opuštenim.

Hugo Thurman, osnivaš Architect Your Home, objašnjava „To je kod otvorenih kuhinja dosta bitno jer ne možete biti dobrog raspoloženja dok sjedite u blagovaonici, a iz kuhinje vam dopire jarko svjetlo. Dio rješenja leži u kontroli rasvjete- sustava koji nam dopušta prebacivanje i podešavanje rasvjete po želji kod različitih situacija, ovisno o tome čistimo li, večeramo ili nam dolaze gosti.„

Rasvjeta je jedna od ključnih stvari koja vam pomaže kod opuštanja, pogotovo u kuhinji koja je postala primarni dio naših domova. Trebalo bi potražiti neka nježnija rješenja, poput zidne rasvjete koja se može prigušiti ili dekorativna svjetla na policama.

Ako je kuhinja višenamjenski prostor s mnogo elemenata, važno je da zrači pravom atmosferom, ovisno o dobu dana ili o tome tko je kod kuće, objašnjava dizajner Graeme Smith. Ako je vaša kuhinja velika, razmislite kakvu želite interakciju u pojedinim zonama.

Ugodna rasvjeta može promijeniti ambijent u kuhinji iz praktičnog u zabavni prostor. Svjetla koja su ugrađena u otok ili bar za doručak ostavljaju poseban osjećaj noću i vaši gosti će im se naprosto diviti. Ako postoji neki dio koji želite posebno istaknuti, onda je najbolje ugraditi rasvjetu koja će biti usredotočena isključivo na to područje ili određeni element.
Ashley Smith, marketing menadžerica za rasvjetu, objašnjava: „Dobro osvjetljenje poboljšava funkcionalnost, izgled i energetsku učinkovitost vaše kuhinje, a također utječe na vaše zdravlje.“

Možete imati rasvjetu u više boja koje se mijenjaju s daljinskim upravljačem, također možete prilagođavati pozadinskom osvijetljene stakla na radnoj ploči.

Za koju god se rasvjetu odlučili, imajte na umu da bude kvalitetna jer tamo ipak provodimo najviše vremena.

 

 

 

 

O nama Obitelj.hr

One comment

  1. Odličan tekst, rasveta je u kuhinji veoma važna. Mi smo postavili LED crveva – iznad umivaonika i radne površine, iznad druge radne površine u produetku je i šporet. Indirektna rasveta koju možemo da prilagodjavamo i menjamo jačinu svetla. BIla je opcija i da se promeni boja svetla, ali smatramo da to nije potrebno. I ovako smo i više ne go zadovoljni. Ne znam kako bi se ponovo navikao na klasično osvetljenje sa centralnim lusterom.
    Gledma po intenretu postoji i šinska magnetna rasveta, vetovatno se radi o još boljim opcijama, ako ima neko isksutva, može da podeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top