Znate li....
Početna / Ljubimci / Leminzi

Leminzi

Ako se odlučite uvesti novog člana u vašu obitelj kao što je mali, slatki leming znajte:

Ako se odlučite uvesti novog člana u vašu obitelj kao što je mali, slatki leming znajte da ste donijeli dobru odluku ukoliko imate uvjete i znanje o brizi tih ljupkih životinjica. Oni su mirne i dobroćudne naravi. On je pogodna životinjica za držanje kako za odrasle tako i za djecu. Rijetko se glasaju, uglavnom samo kad se boje i osjećaju se ugroženo.

OPĆENITO

Leming je noćna životinja, koja preko dana bude aktivna 2-3 sata, a predvečer se budi i bude aktivan cijelu noć. Oni se brzo prilagode na novu okolinu i ljude, kroz dva, tri dana. Lako se priptomljavaju i daju se držati u rukama.Odrasli leminzi narastu od 9-13cm. Rep im je jako mali, oko jedan cm maksimalno.Sive su ili smeđe boje sa izraženom crnom prugom na leđima.Ne smije se držati na suncu ili propuhu. Idealno bi bilo da kavez stoji na mjestu gdje je temperatura optimalna. Društveni su po prirodi pa mogu živjeti u paru, ali ako je leming duže vrijeme sam, nije mu preporučljivo naknadno pridruživati drugog  jer bi se mogli potući pa čak i do smrti. Životni vijek leminga je vrlo kratak, oko 20 mjeseci.

DRŽANJE

Leming se drži u kavezu, a što je kavez veći to bolje za njega. Naravno, što su veće dimenzije kaveza i cijena im je veća. Bitno je da kavez ima točak, zdjelicu za hranu i vodu, tunel kroz koji će se provlačiti. Ako vaš kavez nema tunel ili nije pogodan za to, idealno rješenje je staviti kartonsku rolu od wc papira, on će se rado provlačiti kroz to, igrati se time te ga možda i iskidati zubićima te si od toga napraviti gnijezdo u kojem spava. Možete mu kupiti i kućicu ili sami napraviti od drveta u kojoj će spavati.Pri kupnji kaveza gledajte da su žice blizu jedna drugoj, odnosno gušće rasporođene jer postoji mogućnost da se leming provuče kroz žice te vam pobjegne.Lemingu u kavez stavljajte piljevinu te bi ju idealno bilo mjenjati jednom tjedno, a mjesto gdje vrši malu nužu bi trebali čistiti svaki dan kako nebi nastao neugodan miris. Bilo bi poželjno da je piljevina krupnija, a možete mu staviti uz piljevinu i malo sijena i trave.

PREHRANA

Hranite ga hranom koja je namjenjena za glodavce, koju možete kupiti u svakoj trgovini koja je specijalizirana za hranu i opremu za životinje. Pobrinite se da svaki dan ima svježu vodu i novu hranu. Uz kupovnu hranu, leming rado jede maslačak, djetelinu, brokulu,travu,salatu, mrkvu, orah. Nemojte mu davati hranu koja sadrži šećer, poput jabuka ili sušenog voća, jer su leminzi skloni dijabetesu. Uz sve to što mu pružite, bitno je da mu toliko pružite i ljubavi i malo više slobode pa ga s vremena na vrijeme malo pustite da se protrči, primjerice na kauč, da možete imati kontrolu nad njim da vam ne pobjegne. Kako mu rastu zubi, tako ih on mora s vremenom skraćivati, a većina ih leminga troši na žicama od kaveza ili na komad drveta.

                                                                                                                                                                Piše: Ivančica S.

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top