Sataraš je jedno od onih jela koja odmah probude nostalgiju i miris domaće kuhinje. Ovaj jednostavan, ali iznimno ukusan specijalitet od povrća često se priprema tijekom ljeta, kada su paprike i rajčice najsočnije. No, uz par trikova, možete ga pripremati i tijekom cijele godine – i uvijek će biti pravi gastronomski užitak.

Što je zapravo sataraš?
Sataraš je tradicionalno jelo koje potječe s područja Balkana, a sastoji se od paprike, rajčice, luka i začina. Najčešće se poslužuje kao lagano glavno jelo uz jaja, rižu ili meso, ali i kao ukusan prilog uz roštilj ili variva. Ono što ga čini posebnim jest ravnoteža slatkoće povrća i blaga kiselost rajčice, uz prepoznatljiv miris pečene paprike i luka.

Sastojci za klasični sataraš (za 4 osobe)
1 kg svježe paprike (mješavina crvene i zelene)
4 veće rajčice
2 glavice luka
2 žlice ulja (suncokretovo ili maslinovo)
Sol i papar po ukusu
Prstohvat šećera (po želji, za ublažavanje kiselosti rajčice)
1 žličica mljevene crvene paprike (po želji)
Jaje ili komadići kobasice – za obogaćenu verziju
Priprema – korak po korak
1. Priprema povrćaOperite i očistite paprike, pa ih narežite na tanke trakice. Rajčice nakratko uronite u kipuću vodu, ogulite im kožicu i narežite na kockice. Luk sitno nasjeckajte.
2. Pirjanje lukaNa tavi ili većem loncu zagrijte ulje te dodajte luk. Pirjajte ga na laganoj vatri dok ne postane staklast i mekan.
3. Dodavanje paprikeUmiješajte papriku i pirjajte je 10–15 minuta, dok malo ne omekša, ali da ne izgubi potpuno strukturu. Povremeno promiješajte i po potrebi dolijte malo vode.
4. Rajčice i začiniDodajte rajčice, posolite, popaprite i po želji dodajte prstohvat šećera i mljevenu papriku. Poklopite i pirjajte još 20-ak minuta, dok se povrće lijepo ne sjedini u gusti, mirisni umak.
5. Završni dodaci (po želji)Ako želite obrok pretvoriti u glavno jelo, u sataraš možete umiješati razmućena jaja ili dodati prethodno preprženu kobasicu.
Kako poslužiti?
Sataraš se može jesti topao ili hladan, a izvrsno se slaže s kuhanom rižom, tjesteninom, pire krumpirom ili jednostavno – s kriškom svježeg kruha.
Savjet za kraj
Za najbolji okus koristite domaće, zrele rajčice i paprike. Ako ih nemate, u zimskim mjesecima možete upotrijebiti pelate ili pasiranu rajčicu. Malo svježeg peršina ili bosiljka na kraju dodat će jelu svježinu i miris ljeta – čak i usred zime.
Sataraš je više od običnog povrtnog jela – to je miris doma, jednostavnost i tradicija u jednom loncu. Uz nekoliko osnovnih sastojaka i malo strpljenja, možete pripremiti savršeno jelo koje će oduševiti i najizbirljivije ukućane.
Foto /Obitelj.hr