Breaking News
Početna / Obitelj & Veze / Djeca & mladi / Znakovi da dijete ima uši

Znakovi da dijete ima uši

Ukoliko vaša obitelj još nije dobila ove naporne posjetitelje, morate znati kako ih uočiti i prepoznati.
Srab glave, iritirano tjeme ili jednostavno poziv od školske medicinske sestre.
Ovo su najčešći znaci da se uši spremaju k vama. Svake godine, ovi beskrilni paraziti napadaju 6 do 12 milijona djece u dobi od tri do dvanaest godina. Obratite pozornost kada češljate djetetovu kosu početkom školske godine jer je važno da se problem uoči što ranije. Uz ove informacije koje vam donosimo, lakše ćete se riješiti ušiju ukoliko se s njima sretnete.

Život ušiju

Uši žive samo na ljudskoj glavi, hraneći se krvlju nekoliko puta dnevno. Roditelji ih često miješaju sa peruti jer su sličnog oblika, žuti ili bijeli. Ženka može snijesti do osam jajašaca dnevno,koje se izležu kroz tjedan dana, a njihove se ljuskice zadržavaju na kosi.

Mlada uš postaje odrasla kroz sedam dana rasteći do visine sezamova sjemena sa šest nožica. Uši mogu živjeti na glavi i do trideset dana, a bez hranjenja ugibaju kroz 48 sati.

 

Znaci

Kad dijete ima uši, vrlo će se vjerojatno žaliti na svrbež glave i češati se, pogotovo pri vrhu vrata jer je to topliji dio glave i ušima naprosto neodoljiv.  Ukoliko dobijete poruku iz škole da su izbile uši, čak i ako se vaše dijete ne češe, svejedno obavite pregled. Uši su osjetljive na svjetlo i razbježat će se ako ih posvjetlite. Najlakše je uočiti ostatke jajašaca, pa to prvo potražite. Ona su najčešće smještena 1 centimetar iznad glave ( u kosi )  a ukoliko ih uočite na većem razmaku,to su uglavnom jajašca spremna za izlijeganje ili su uginule uši.

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top