Savjet:
Zimsko vrtlarstvo

Zimsko vrtlarstvo

Sadnja za jesenske i zimske žetve mora započeti u ljeto i jesen. Baš kao što sijemo usjeve ljetne žetve u kasnu zimu i proljeće – to je isti koncept. Jeste li znali da se mnogi usjevi mogu ubrati iz vrta svježi, čak i nakon kraja ljeta? Korjenaste kulture poput mrkve i cikle, i lisnatog povrća poput kelja i mladog luka, čak i zelene salate!,
U našoj blagoj primorskoj klimi možemo uzgajati nešto povrća cijelu zimu bez zaštite. Ove biljke možete jesti tijekom cijele zime, tako da trebaju biti pune veličine otprilike do Noći vještica. Sve do Valentinova biljke rastu vrlo sporo i ne rastu ponovno nakon berbe kao što bi to moglo biti ljeti. Najveći izazovi su niske razine osvjetljenja, obilne kiše i temperaturne promjene.
Zimsko vrtlarstvo je sakupljanje usjeva tijekom cijele zime koji su posađeni u ljeto i jesen. Sporo rastućim usjevima poput kupušnjača potrebno je dulje vrijeme da sazriju nego stvarno brzim usjevima poput rikule i rotkvice.

Među mnogim sjemenkama za uzgoj hrane kod kuće, nekolicina njih apsolutno zahtijeva prezimljavanje. To znači da se sjeme sadi ljeti, a za jesen uzgaja do velike, ali nezrele veličine. Potrebno im je dugo, hladno razdoblje zimskog odmora kako bi potaknule cvatnju, a spremne su za berbu i jelo sljedećeg proljeća.

Dakle, želite li ove usjeve žeti u jesen, zimi ili sljedećeg proljeća, sve ih je potrebno planirati i saditi u ljetnim mjesecima. Uz malo planiranja, usjevi koji su prezimili mogu se kombinirati sa zimskim vrtom i redovitim proljetnim/ljetnim vrtom kako bi se osiguralo svježe povrće svih 12 mjeseci u godini.

Foto/obitelj.hr ,Antonija Riedl

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top