Savjet:
Zašto učiti strane jezike?

Zašto učiti strane jezike?

Zbog čega bi djeca trebala učiti strane jezike?

Američki studenti veoma zaostaju sa svojim jezičnim sposobnostima u odnosu na studente diljem svijeta. SAD ima puno toga za naučiti od stranih zemalja. U Hrvatskoj se barem jedan strani jezik uvodi u škole kao osnovni predmet. Postoji toliko mnogo razloga za učenje stranog jezika. Učenje stranih jezika pomaže povećati razumijevanje stranih kultura i upoznaje studente s novim idejama, navikama, običajima i vrijednostima. Drugim riječima, učenje stranog jezika povećava globalno razumijevanje.

To potiče poštovanje prema onima različitog podrijetla. Suočavanje s drugim jezikom i učenje istog pomaže da bolje razumijemo i vlastitu kulturu. Nekim studentima daje mogućnost da studiraju u inozemstvu. Učenje stranih jezika povećava kreativnost i neke vještine poput kritičkog razmišljanja ili analiziranja. Studenti bi se mogli zainteresirati za predmete i teme koje su objavljene na stranom jeziku.

Globalna ekonomija: Poslovne vještine i znanje stranih jezika čine zaposlenika još mnogo vrjednijim.

jezici

Prema jednom istraživanju, studenti koji su četiri godine studirali na stranom jeziku imali su daleko više bodova iz matematike, kritičkog razmišljanja i zadataka gdje je trebalo puno pisati. Prevoditeljstvo je u današnje vrijeme postalo brzorastuće zanimanje.
Učenje stranih jezika uvijek je bio važan aspekt europskih kultura. Kada sam studirala u Mađarskoj, učila sam engleski kao drugi jezik. A većina studenata je uz to učila još jedan jezik i pokazalo se da ih vrlo tečno govore.

Engleski je dominantan jezik u većini svjetskih jezika, no ne znači da će to nužno ostati tako. Jedan izvor je rekao da će kroz 50 godina biti pet službenih jezika: engleski, španjolski, urdu, kineski i arapski.

Kako se novi jezici uče? Kroz slušanje, čitanje, pisanje i poznavanje kulture.

Što funkcionira u drugim zemljama kod učenja stranih jezika?

Rani početak – većina zemalja počinje učiti strani jezik u višim razredima osnovne škole, a neki već i u dobi od 8 godina.

Dobar motivacijska podloga

Obučeni nastavnici

Korištenje tehnologije – interaktivnih računalnih programa, TV-a, Interneta i zabavnih aktivnosti (na nastavi stranog jezika).
Interakcija s govornicima stranog jezika.

Integriranje sadržaja i učenje jezika (proučavanje raznih tema u stranom jeziku).

Strani jezik kao temeljni i osnovni predmet (u mnogim zemljama obvezno je naučiti barem jedan strani jezik). To znači da se posvećuje više vremena za učenje stranog jezika (nekada to može biti i tri puta na tjedan po dva sata).

Strani jezici su naša budućnost i sve više ljudi odlazi raditi u inozemstvo, stoga je bitno naučiti neke od njih. Zašto je važno da djeca uče strane jezike? Zato jer oni najbolje upijaju. Naravno nikada nije kasno, ali bolje je čim ranije potaknuti sam sebe na učenje drugih jezika jer će nam se tada svako putovanje činiti ugodnijim.

 

 

O nama Viktoria Safranic

One comment

  1. Poznavanje engleskog jezika je glavni preduslov ukoliko želite lako da koristite telefon, računar, tablet ili tražite neki bolji posao.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top