Savjet:
Zašto slavimo Helloween ?

Zašto slavimo Helloween ?

Što je Helloween i zašto se slavi ?

Noć vještica postoji više od tisuću godina. Prvobitno vjerski obred, postao je sve više sekularan tijekom stoljeća dok njegovi vjerski ukrasi gotovo nisu nestali. Danas se Noć vještica smatra praznikom odijevanja i zabave, posebno za djecu.
Podrijetlo Noći vještica može se pratiti do drevnog keltskog festivala poznatog kao Samhain, koji se u suvremenim kalendarima održavao 1. studenog. Vjerovalo se da se toga dana duše umrlih vraćaju svojim domovima, pa su se ljudi oblačili u nošnje i palili krijesove kako bi otjerali duhove. Na taj su način popularna obilježja Noći vještica poput vještica, duhova i goblina postala povezana s praznikom.
U 7. stoljeću n. e. papa Bonifacije IV. utemeljio je Dan Svih svetih, koji se izvorno slavio 13. svibnja. Stoljeće kasnije, papa Grgur III donio je odluku u kojoj bi se osoba obukla u kostim i ispričala vic, recitirala pjesmu ili izvela neki drugi trik u zamjenu za komad voća ili drugu poslasticu. Do 1950.,darivanje slatkiša postalo je jedna od najpopularnijih aktivnosti za Noć vještica. Danas je Noć vještica jedan od najvećih praznika za prodaju slatkiša u Sjedinjenim Državama, koja se procjenjuje na više od 3 milijarde dolara, prema National Retail Federation.preuzeto (Britanica)

Foto/screenshot

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top