Znate li....
Početna / Ljubimci / Zašto mačke predu?

Zašto mačke predu?

Kada je mačka zadovoljna često ćete je čuti kako proizvodi taj ritmičan vibrirajući zvuk. No osim što prede kad je zadovoljna, maca prede i u nekim drugim situacijama.

Mali mačići predu

Prvo predenje se može primijetiti već kod malih, tek rođenih mačića dok sišu majčino mlijeko. Majka im najčešće uzvraća svojim predenjem dajući im do znanja da je sve u redu. Kako odrastaju većina mačaka nastavlja presti kad je zadovoljna. Sretna i mažena mačka će početi presti čim joj se njen vlasnik približi. Kod udomljenih mačaka moguće je da će proći duže vremena prije nego počnu primjetno presti. To je i razumljivo.

 

I bolesna mačka prede

Nije točno da samo zadovoljna i sretna mačka prede. Kad je mačka bolesna, ona često prede. Na to morate dobro obratiti pažnju jer je u stanju presti na raznim razinama bolesti ili ozljede, pa čak i kad umire. Dakle, ako vaša mačka izgleda bolesno, iako i dalje prede, to je znak da je trebate voditi veterinaru. Neka istraživanja kažu da ozlijeđena ili bolesna mačka prede kako bi se umirila i samu sebe utješila. Također, mačka prede i kako bi nekoj agresivnoj životinji ili drugoj mački poslala signal pokornosti i želju za pomirenjem.

 

Još uvijek ima dosta neistraženog u vezi s mačkinim predenjem. Čak se sa stopostotnom sigurnošću ne može reći odakle dolazi taj neprekidan zvuk, iako naizgled dolazi iz grkljana, a nastaje ravnomjernim disanjem mačke. No, zanimljiva su i neka novija otkrića vezana za predenje koja potvrđuju da tijekom predenja mačkin mozak oslobađa endorfin – tzv. hormon sreće.

Preuzeto sa MojLjubimac

O nama Obitelj.hr

6 komentara

  1. To mi je tako super kod mačaka 🙂

  2. Hanna Ruza Matich

    Obožavam kad moje 4 mace predu. Ova najstarije mi je najviše privržena. Ponekad kad legnem na kauč na trbuh kako bih odmorila, ona mi legne na leđa, tapka nožicama po mojim leđima i usput prede. Savršeno opuštajuće.

  3. Joooooj, i ja tako obožavam mačkino predenje, ali moja draga Pinchy zadnjih mjesec dana nije pustila ni zvuka… Otkad je njenog “dečka” Švrću pokupilo auto, totalno se promijenila. Ne znam koliko će ju to još držat, nadam se ne predugo jer mi slama srce…

  4. obožavam zvuk mačjeg predenja 🙂

  5. Zanimljiv tekst, imam doma mačke i uživam u njima i njihovom predenju!

  6. Moja maca svakodnevno prede i to me baš opušta kad sam negdje blizu nje. Ona je naša mala maza uz preostala 2 mačora koje također obožavamo. Najviše voli kad mi sjedne u krilo i kad ju mazim, tada je predenje intenzivno. Obožavam ta mala dlakava stvorenja 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top