Znate li....
Početna / Zdravlje / Alternativa / Zašto je detoksikacija ključni dio obnove kože?

Zašto je detoksikacija ključni dio obnove kože?

Detoksikacija kože nužna je svaki dan zato što, jednako kao i naše tijelo, stanice naše kože tijekom svojeg rada proizvode stanični otpad, čak i ako se nalaze u čistom, nezagađenom okolišu. Te male tvornice rade cijeli dan, proizvodeći energiju i stvarajući proteine. Ali njihovi sastavni dijelovi lako se mogu iscrpiti. Tijekom svog rada oni neizbježno proizvode otpad, stoga se čak i u jako čistom okolišu, stanice kože imaju potrebu eliminirati ovaj otpad (procesom ‘samočišćenja’), prije nego se mogu obnoviti i multiplicirati.

U zagađenom okolišu, stanice kože ne samo da moraju ukloniti svoj ”prirodni” otpad, već i toksine i teške metale iz okoliša, kao i molekule oštećene djelovanjem slobodnih radikala.

Zašto se detoksikacija kože odvija noću?

Zašto je detoksikacija ključni dio obnove kože?Tijekom dana naša je koža zauzeta obranom od negativnih vanjskih čimbenika (UV zračenje, onečišćenje, stres, hladnoća, vrućina…). Tek noću tijekom sna ona konačno ima priliku za popravkom oštećenja i obnovom, pa se zato i detoksikacija kože odvija noću. Prvi ključni korak kvalitetne obnove stanica jest oslobađanje stanica od staničnog otpada, svih dijelova koji su pretrpjeli oštećenja tijekom dana, kao i od nakupljenih toksina.

Tek se nakon ovog pročišćavanja, stanice mogu multiplicirati.

Kronobiologija – disciplina koja proučava biološki ritam, jasno pokazuje da se detoksikacija stanica odvija nakon što zaspemo (oko 22h) te traje oko 4 sata, nakon čega slijedi faza multiplikacije stanica (oko 2 sata ujutro).

Utjecaj sna na kvalitetu naše kože

San je nužan za naše tijelo. Ovi trenutci odmora koji predstavljaju 1/3 našeg života, pomažu tijelu da vrati svoju snagu, mozgu da konsolidira pamćenje… i da čuva naše zdravlje.

Prosječno, danas spavamo sat i pol kraće nego prije 50 godina i čak 45% Francuza u dobi od 25 do 45 godina smatraju da ne spavaju dovoljno.

Danas je poznato da nedostatak sna ima brojne negativne učinke: debljina, dijabetes, visok krvni tlak itd., ali također i ubrzava proces starenja.

Znanstvenici su nedavno dokazali snažnu povezanost između kvalitete sna i mladenačkog izgleda/ljepote naše kože. Rad na tu temu nedavno je objavljen te 2013. godine predstavljen u Edinburgu na Internacionalnom istraživačkom skupu dermatologa, pod nazivom Utjecaji kvalitete spavanja na funkcioniranje i starenje kože (engl. Effects of Sleep Quality on Skin Aging and Function).

Zaključci doneseni od strane istraživača Medicinskog centra sveučilišnih bolnica u Clevelandu (Ohio, SAD) dokazani su i izjavama 60 žena u dobi od 30 do 49 godina.

Ove volonterke su odgovarale na 19 standardiziranih pitanja kako bi ocjenile kvalitetu svojeg spavanja (trajanje, buđenje, nesanice, itd.). Žene kod kojih se ispostavilo da imaju slabu kvalitetu sna, ujedno su pokazivale i više vidljivih znakova starenja kože (opuštena koža, gubitak elastičnosti, više bora i nepravilne pigmentacije) u odnosu na žene koje su spavale kvalitetno.

Naime, 2 sata manje sna svake noći može nas učiniti 4 do 5 godina starijima nego što jesmo. Stoga je neophodno da se tijekom noći dobro naspavamo.

Na koji se sve način koža može detoksicirati?

Postoje 3 osnovna načina na koja se odvija detoksikacija kože:

Glutacija - Zašto je detoksikacija ključni dio obnove kože?GLUTACIJA – antioksidacijski sustav koji ima sposobnost pretvaranja toksina u lakorazgradljive elemente topive u vodi. Sintetizirana uglavnom u jetri, iz 3 aminokiseline (glicin, glutaminska kiselina i cistein), glutacija je antioksidativni sustav aktivniji tijekom dana. Ovaj detoksikacijski sustav ima sposobnost neutralizirati slobodne radikale, ali također i pretvoriti stanične krhotine u lakorazgradljive elemente topive u vodi. Na taj način štiti stanice, detoksicirajući ih kako bi eliminirao niz opasnih elemenata, poput toksina i teških metala.

Glutacija također igra važnu ulogu u djelovanju vitamina C i E, automatski ih reciklirajući čim oksidiraju. Međutim, ovaj sustav ne djeluje na bjelančevine te, s napredovanjem starenja, postaje sve manje učinkovit.

 

Proteazom - Zašto je detoksikacija ključni dio obnove kože?PROTEAZOM – sustav za recikliranje manjih oštećenih proteina (proteini su razloženi na manje elemente koji se zatim ponovno koriste u radu stanice), baziran na ubikvitinu.

Proteazom ima šupljinu u sredini, okruženu s 4 prstena, omogućavajući zatvoren prostor za razgradnju bjelančevina. Ovaj mehanizam je poznat kao kompleks proteazom-ubikvitin. Radi na način da razlaže bjelančevinu na manje elemente koji se zatim recikliraju u stanici.

Međutim, ovaj sustav se brine samo o manjim proteinima i može se lako zasititi. Oštećene bjelančevine prerastu kapacitet proteazoma i počinju se nagomilavati.

Kada proteazom postane prenapučen, još jedan sveobuhvatni mehanizam preuzima kontrolu nad razgradnjom oštećenih elemenata – autoliza.

 

AUTOLIZA – ključni prirodni proces detoksikacije stanica

Sveobuhvatan proces koji eliminira sve oštećene proteine i dijelove stanice. To je ”samopročišćavajući” proces koji razlaže bjelančevine i stanične organele koji više ne funkcioniraju ispravno ili predstavljaju višak u stanici. Autoliza aktivno doprinosi kontroli kvalitete stanica i stoga ima jasno definiranu ulogu u opstanku stanica.

Do sada je znanstveni svijet uglavnom bio usredotočen na proučavanje proteazoma, pa stoga i najveći broj formulacija u kozmetičkim proizvodima djeluje upravo na taj sustav. Međutim, ako je obujam staničnog otpada velik, dolazi do preopterećenja u bjelančevinama stanice, te time i preopterećenja kapaciteta proteazoma pa dolazi do gomilanja otpada. Kada se kapacitet proteazoma ispuni, uskače autoliza kako bi nadomjestila propuste i riješila se oštećenih elemenata.

Fiziološki, autoliza se odvija u 4 osnovne faze:

1.) Detektiranje oštećenih elemenata stanice

Proces autoliza započinje prepoznavanjem elemenata koji nisu više u funkciji ili su oštećeni.

2.) Razvoj membrane koja okružuje oštećeni element/e

Oko oštećenih elemenata se pojavljuje višemembranska struktura, koja formira autofagozom.

3.) Spajanje autofagozoma sa lizosomom

Lizosom prazni svoje litičke enzime (proteaze, nukleaze, lipaze, fosfataze i sulfataze) u mjehurić i postaje autolizosom.

4.) Razlaganje oštećenih elemenata

Unutar autolizosoma, lizosomalni enzimi razgrađuju makromolekule u osnovne elementarne jedinice (aminokiseline, masne kiseline, glicerol, itd.) koji se onda mogu ponovno iskoristiti u stanici.

Autoliza - Zašto je detoksikacija ključni dio obnove kože?

Usporavanje autolize, uzrok starenja stanica kože

Nedavno objavljen članak (Pallauf, K., Rimbach, G., 2013. Autofagi, polifenoli i zdravo starenje. Izvještaj o istraživanju starenja 12, 237-252), objavljenom 2013. godine u časopisu ”Izvještaj o istraživanju starenja” potvrđuju da učinkovitost autolize opada s godinama.

Zbog opadanja učinkovitosti autolize, oštećeni dijelovi stanica se nagomilavaju, stanice se ispunjavaju toksinima i više se ne mogu normalno mulitiplicirati. Obnavljanje stanica se usporava i sukladno tome,koža stari.

Laboratorij NUXE prepoznao je upravo autolizu kao ključni korak u detoksikaciji stanica kože te otkrio prirodne sastojke koji djeluju na poboljšanje autolize.

Od čega se sastoji Super-Detox kompleks u novom Nuxellence DETOX Noćnom anti-age fluidu?

Ovaj detoksikacijski kompleks prirodnih aktivnih sastojaka koji potiču djelovanje autolize i omogućavaju intenzivnu detoksikaciju stanica kože sačinjavaju:

Šećeri dobiveni biotehnologijomŠećeri dobiveni biotehnologijom

  • Radi se o alfaglukanima (polimerima glukoze), uglavnom u obliku trisaharida, koje je osmislio jedan od najmodernijih biotehnoloških laboratorija u Francuskoj. Ovi šećeri su izdvojeni i pročišćeni na bazi kvasca Candida saitoana, koji se inače koristi za zaštitu i konzerviranje organskog voća nakon berbe. Osnovno mu je djelovanje sprječavanje razvoja biljnih patogena koji uzrokuju truljenje voća.

Šećeri dobiveni biotehnologijom potiču autolizu u stanicama kože, stimulirajući 2 faze tog procesa:

  • Oni stimuliraju nastanak autofagozoma, membrana koje izoliraju promjenjene dijelove stanice. Testirano u koncentraciji od 1% na keratinocitima, ovaj aktivni sastojak značajno povećava sintezu LC3, specifičnog markera za autofagozme, za 19%.
  • Oni povećavaju broj lizosoma, staničnih ‘džepova’ ispunjenih enzimima koji služe za eliminaciju izoliranih dijelova stanice (u autofagozomima). Testirano u koncentraciji od 1% na keratinocitima, ovaj aktivni sastojak povećava broj lizosoma.

Drvo svileDrvo svile

  • Porijekom iz porodice Fabaceae, njegove jedinke mogu doživjeti i do 45 godina. Njegovi cvjetovi su ružičaste boje i izgledaju poput perjanica. Listovi ove biljke imaju zanimljivo svojstvo da se otvaraju ujutro, a zatvaraju navečer – što nikako nije uobičajeno za lišće. Zbog ovoga su perzijski pjesnici drvo svile zvali ‘noćnim spavačem’.

Ekstrakt drveta svile detoksicira mitohondrije u stanicama eliminirajući oksidirane mitohondrijalne bjelančevine.

Mitohondriji su organeli podložni oštećenjima koja usporavaju njihov rad. Promjene u mitohondrijalnim bjelančevinama smanjuju proizvodnju energije (ATP).

Djelovanje ekstrakta drveta svile dokazano je mjerenjima proizvodnje ATP-a, koja pokazuje ispravan rad mitohondrija. Ovo in vitro testiranje provedeno je na kulturama fibroblasta, izloženom glikacijskom stresu (tretirano metilglioksalom), kako bi se omogućilo detoksicirajući učinak aktivnog sastojka.

Sukladno tome, stanice podvrgnute glikacijskom stresu bez djelovanja aktivnog sastojka, pokazale su smanjenje proizvodnje ATP-a za -74%, dok su iste stanice uz djelovanje aktivnog sastojka pokazalepovećanje proizvodnje ATP-a za čak +182%.

Ekstrakt drveta svile tako dokazano omogućava stanicama da zadrže optimalnu sintezu ATP-a tijekom detoksikacije mitohondrija.

Super-Detox kompleks tako omogućava detoksikaciju stanica kože i oslobađanje krhotina koje uzrokuju zagušenja u stanicama, zahvaljujući sveobuhvatnom procesu autolize. Na taj način se može stimulirati aktivnost stanica kože i potaknuti njezina obnova.

 

Autor

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top