Četvrtak , 23 ožujak 2023
Savjet:
Zašto je bolje da sami zasadimo vrt i jedemo svoje povrće

Zašto je bolje da sami zasadimo vrt i jedemo svoje povrće

Iako se čini da je uzgoj vrta rastući trend, to ne znači da to nije potpuno vrijedan pothvat, nešto samo moderno u ovom trenutku. Vrtovi su zabavni i zanimljivi projekti u kojima mogu uživati ​​odrasli i djeca. Oni su produktivni načini korištenja naših travnjaka, za razliku od destruktivne navike košnje, koja se oslanja na fosilna goriva i uzrokuje ozbiljno zagađenje. Zaista ne treba dugo da dođete do mnoštva razloga za pokretanje vrta.
Slično tome, dobrobiti domaćeg povrća daleko su veće od svježe salate od rikule ili sočnog sendviča od rajčice. Kad pogledamo što rade dvorištu, kao biljke, nevjerojatno su korisne za zemlju i ekosustav. Kad pogledamo što oni čine našoj prehrani, čine naše obroke zdravijima, tijela okretnijima, a um aktivnijim. Drugim riječima, domaće povrće mijenja naš način života i okoliš na bolje.
Doslovno su ukusniji.
Nije neuobičajeno da starije generacije komentiraju kako povrće više nema okus kao prije. Iako je sklonost odbaciti ove izjave kao još jednu verziju prigovaranja o pop glazbi ili tehnologiji, ima nešto u tome. Domaće povrće dolazi iz domaćeg tla, a ne iz hidroponije ili neprirodnih medija za uzgoj. Tlo, zdrava mješavina vitamina i minerala dostupnih u njemu, čine domaće prave plave rajčice ukusnijima. Tako se nekada uzgajalo sve povrće.
Oni su hranjiviji.
Iz istog razloga, zemlja bogata mineralima, domaće povrće ima više hranjivih tvari u sebi. Iako NPK gnojiva pomažu u proizvodnji većeg, ljepšeg povrća, to se povrće zapravo previše hrani onim što ga čini velikim, a ne onim što daje hranjive tvari. Nije drugačije nego kad bi se ljudi uglavnom hranili brzom hranom: samo zato što se od nje jako uveličamo ne znači da smo zdravi. Konzumiranje hrpe povrća održava nas zdravima, ali obično nas ne čini glomaznima.
Zaista su svježe.
Drugi element gustoće hranjivih tvari je da svježina čini veliku razliku. Čak i u odjelu s proizvodima u supermarketu, svježina je u najboljem slučaju upitna. Voće i povrće se šalje diljem planeta. Sjede u kutijama tko zna koliko dugo. Stoje na policama tko zna koliko dugo. Sve to vrijeme sadržaj hranjivih tvari u toj hrani opada. Puno je bogatiji ako se pojede ubrzo nakon branja. Možemo uzgojiti domaće povrće izravno iz vrta.

obitelj.hr

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top