Znate li....
Početna / Zamorac kao idealni ljubimac

Zamorac kao idealni ljubimac

Zamorci su sisavci koji pripadaju porodici glodavaca. Vrlo su umiljate životinje lagane za održavanje, a smatraju se odličnim kućnim ljubimcima za mlađu djecu. Za razliku od ostalih glodavaca, zamorci nisu noćne životinje, što znači da vam neće ometati noćni san. Zamorci po noći spavaju, a preko dana su često raspoloženi za maženje i igru.

O zamorcima

Zamorci potječu s područja planine Anda u Južnoj Americi. Danas ih se ne može naći u prirodi, nego kod uzgajivača ili u pet trgovinama. Kao kućni ljubimci, nauče prepoznavati vlasnika i njemu su jako privrženi. Tijekom života, odabiru jednu osobu kojoj će se uvijek veseliti i koje se neće bojati. Životni vijek im je oko 6 godina, a mogu doživjeti i do 8. Vole se maziti i zavlačiti u uske prolaze, a može ih se naučiti i malim trikovima.

Hrana

Hrana je vrlo bitna u životu zamorca, stoga u trgovini pažljivo odaberite hranu koja je namijenjena isključivo zamorcima. U prehranu zamorca mora biti uključeno i sijeno koje je važno za trošenje zuba i njegovu probavu. Pošto mu je trava prirodna hrana, u prehranu mu možete dodati i list maslačka koji im je omiljen. Hranu je najbolje davati dva puta dnevno prema uputama na kutiji, a uz hranu, potrebno je osigurati i dovoljno vode. Zamorci također jedu voće i povrće, a osobito namirnice bogate vitaminom C. U trgovinama možete naći razne dodatke običnoj prehrani.

Smještaj

Ovi glodavci vrlo su osjetljivi na propuh, pa ih je potrebno dobro zaštititi. Kod odabira kaveza potrebno je odabrati onaj koji odgovara veličini ljubimca. Kavez nikako ne smije biti manji od 30×60 cm, a uz kavez, potrebno je kupiti i posudicu za hranu i za vodu. U pet trgovinama mogu se naći kavezi raznih veličina i oblika. Svog ljubimca opskrbite i slamom od koje će si napraviti sigurno područje i mjesto za spavanje. Zamorcu možete kupiti i dodatke za kavez u obliku valjka načinjenog od dodatne hrane.

Održavanje

Zamorci žive u kavezima ispunjenima piljevinom. Svaki dan se pobrinite da vaš ljubimac ima svježe vode i dovoljno hrane. Kako zamorci uvijek nešto grickaju, potrebno je pripaziti i na podlogu ispod piljevine. To su najčešće novine, no one sadrže olovo koje je otrovno. Stoga pripazite pri odabiru novina za podlogu. Piljevinu je potrebno mijenjati najmanje jedanput tjedno, a nekada je potrebno i češće – ovisi o čistoći i mirisu kaveza.

Kako odabrati pravog?

Pri kupnji zamorca potrebno je pripaziti na zdravlje životinje. Zdravog zamorca prepoznat ćete po suhoj njuškici i bistrim očima. Ukoliko želite kupiti par, tada treba obratiti pažnju i na spol. Najbolje je da žive u istospolnoj zajednici jer se u suprotnom znaju potući i biti agresivni. Kupnjom istospolnih zamoraca spriječit ćete i neželjeno razmnožavanje kućnih ljubimaca. Zamorcu je potrebno minimalno pet dana da se privikne na vaš dom, no realno je očekivati i do mjesec dana kako bi se osjećao potpuno sigurno u novom domu.

Što kada ljubimac ugine?

Prije svega, dajte djeci do znanja da je zamorac kod vas imao lijep život i da ste učinili najbolje za njega – svaki dan ste ga hranili, mazili, davali mu vode i čistili mu kavez. Ovisno o djetetu, kada prežali uginuće svog ljubimca, predložite mu kupnju novoga. Već pri samoj kupnji ljubimca, ukažite djeci na njihov kratki životni vijek. Prije pokapanja ljubimca, stavite ga u kartonsku kutiju.

 

M.B.

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top