Savjet:
Zagrebački sir

Zagrebački sir

Zahvaljujući mljekomatu u gradu (koje je jeftinije a kvalitetnije od onog u tetrapaku), jednom tjedno sama napravim svoj Zagrebački sir, kojeg smažemo za dan.

Potrebno:

4l domaćeg mlijeka

Veća staklena posuda

Priprema:

Stavite mlijeko u posudu, i pokrijte ga krpom, te pustite da se dobro ukiseli, ja ga obično ostavim jedan cijeli dan, tj.24 sata. Nakon toga s vrha žlicom pokupite vrhnje, to vam je ono žuto, a kiselo mlijeko ostavite u loncu. Zatim ga nožem narežete na kockice, znači provlačite nož kroz mlijeko i režete ga. Ako su kockice sitnije, sir će vam biti suši, ako su krupnije, bit će sočniji jer će u njemu ostati više sirutke.

Upalite pećnicu na 125 stupnjeva celzijevih. Kad se pećnica zagrije, stavite unutra posudu sa kiselim mlijekom i ostavite sat vremena. Nakon sat vremena pećnicu ugasite, ali nemojte mlijeko vaditi van, već je ostavite da odstoji 24 sata.

Sljedeći dan, rupičastom žlicom izvadite sir van te stavite cijediti preko gaze. Nakon svake treće žlice stavite mrvicu soli, i kad se ocijedi ..taadaa… zagrebački sir je gotov, nema nikakve kemije, čudnih prašaka koji potiču kiseljenje i slično. Vaše dijete, a i Vi imate zdrav, domaći, Zagrebački sir.

L.P.A.V.

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top