Znate li....
Početna / Ljubimci / Voda i hrana za vašeg psa

Voda i hrana za vašeg psa

Osnove za dobro zdravlje vašeg ljubimca su kvalitetna hrana i voda. Ako tome dodamo aktivnosti, kretanje i igru, imat ćete sretnog i zdravog psa.

Prije nego ste se odlučili dovesti svog psića kući prošli ste kroz sva ona važna pitanja o brizi i dobroj pripremi za kućnog ljubimca. Ono što je za vašeg psa jako važno su odgoj i dresura te izbor veterinara. Ali prije toga, najvažnije za njegovo zdravlje su hrana i voda.

 

Voda

Voda je ključan element za sva živa bića, pa tako i vašem štencu. Stoga mu morate omogućiti stalni pristup vodi. Ona mu uvijek mora biti dostupna i uvijek mora biti svježa. Mijenjajte je jednom do dva puta dnevno. Kada idete vani u šetnju pazite da vaš psić ne pije vodu iz nepoznatih izvora tj. iz onih mjesta koja nisu prikladna za ljude kao npr. iz  lokvica ili bara gdje ustajala voda može biti puna bakterija i izvor raznih bolesti. Možda ste negdje vidjeli kako pas pije vodu iz toaleta, međutim pripazite i na to. U toj vodi mogu biti ostatci štetnih bakterija ili jakih kemijskih sredstava za čišćenje.

Ljeti kad je jako vruće vašem psu više će pasati hladnija voda, da ga malo rashladi i osvježi. Štene uglavnom pije onoliko vode koliko mu treba. To naravno ovisi o veličini štenca, metabolizmu, težini, vanjskoj temperaturi itd.

 

Hrana za pse

Izbor hrane i način kako ćete hraniti svog psa su jako važni za njegovo zdravlje. Psa možete hraniti gotovom psećom hranom, a možete mu i sami pripremati. U dućanima za kućne ljubimce postoji niz kvalitetne gotove hrane za pse prilogeđene uzrastu i veličini psa. Kada kupujete hranu za psa, na pakiranju obratite pažnju na sastojke i sastav hrane. Proučite što točno treba vašem psu. Ukoliko pak hranite psa hranom koju sami pripremate, vodite računa o tome da neke namirnice koje su dobre za ljude, nisu dobre za pse. Preslana hrana, zaprške s lukom ili češnjakom, općenito prezačinjena hrana, davanje različitih kostiju itd. mogu naštetiti zdravlju vašeg psa. Hrana koju pripremate trebala bi biti svježa i raznovrsna, s puno mesa, raznog povrća, žitarica.

 

Kada hraniti psa?

Preporučuje se da svog psa hranite uvijek u isto vrijeme. To je bolje nego da mu je zdjelica uvijek puna hrane i da on uzima kad hoće i koliko hoće. Na taj način pazite da se pas ne deblja (posebno važno kod nekih pasmina koje su sklone debljanju) i imate potpunu kontrolu nad količinom hrane koju pas pojede. Također, ako uvijek jede u isto vrijeme, pas će najvjerojatnije imati i potrebu za obavljanjem nužde u isto vrijeme. To i vama olakšava jer ćete točno znati kad pas treba izaći vani. Ono što je još dobro kod ovakvog načina hranjenja je da pas vidi i shvati da ste mu vi vlasnik i da ste vi taj koji mu daje hranu i da ste vi glavni u kući. Pas mora znati da ste vi vođa jer je to jako važno pogotovo kod problema u ponašanju s kojima se možete susresti kod svog psa.

 

Posudice za hranu i vodu

Postoji čitav niz različitih posudica za hranu i vodu koje možete kupiti u dućanima za kućne ljubimce. One mogu biti plastične, keramičke, metalne, raznih veličina i boja, povišene sa stalkom, s gumenom podlogom itd. Za neke pasmine pasa (veliki psi) preporučuje se da posude za hranu i vodu budu povišene, kako se pas ne bi trebao previše saginjati.  Za pse sa dugim ušima odaberite takav oblik posude da mu uši ne upadaju u nju dok pije ili jede. Za pse koji lako mogu prevrnuti posude dobro bi bilo odabrati one s gumom koje neće klizati i neće ih baš lako moći prevrnuti. Bez obzira na to kakve posudice odabrali, važno je da ih redovito održavate čistima.

 

MojLjubimac.hr nam je ustupio članak!

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top