Sastojci:
500 g svježeg voća
300g vode
150g šećera
Priprema:
Ogulite kruške i odstranite im sredinu s košticama. Poširajte ih u laganom sirupu (ogulite kožu i miješajte) . Miksajte, zatim lagano procijedite kako bi odstranili voćna vlakna. Ako koristite kompot, samo ga izmiksajte i procijedite, isto i sa marelicama.
Kaša od višanja
500 g višanja
300 g šećera u prahu
1 jušna žlica trešnjevače
Priprema:
Višnjama izvadite koštice i stavite ih u posudu te pošećerite. Ostavite da smjesa zavrije, nakon čega smanjite vatru i kuhajte još deset minuta. Miksajte dok ne dobijete kašu, zatim procijedite i dodajte trešnjevaču.
Kaša od jagodičastog voća
Sastojci:
250 g jagoda, malina ili ribizla70 g šećera
sok od pola limuna
Priprema:
Voće operite, odstranite peteljke i miksajte. Procijedite, dodajte limun, zašećerite i stavite na hladno mjesto.
Ja inace volim sve što je domaće i imam ponešto u vrtu pa kad za to dođe vrijeme, spremam na ovaj način pa guštamo ja i moja obitelj tijekom cijele godine. I ja stavljam samo šecer bez dodatnih konzervansa.