Nedjelja , 4 prosinac 2022
Savjet:
Vitafest 2013.

Vitafest 2013.

Visokoobrazovani muškarci imaju veći rizik od pojave šećerne bolesti i srčanih oboljenja

Istraživanje pod nazivom „Koliko brinemo o svom zdravlju“ predstavljeno je danas na otvaranju drugog po redu sajma zdravlja, Vitafest u Hypo centru u Zagrebu. Cilj sajma je promocija zdravlja i podizanje kvalitete života kroz informiranost i edukaciju o zdravlju.

Istraživanje „Koliko brinemo o svom zdravlju“ provedeno je tijekom 2012. i 2013. godine u Domu zdravlja Zagreb Centar, a obuhvatilo je više od 700 osoba na tri teme: važnost sistematskih pregleda u prevenciji bolesti (rezultati povezanosti određenih bolesti sa stručnom spremom i vrstom posla…), važnost tjelovježbe i osteoporoza te rano otkrivanje raka debelog crijeva. Istraživanje je predstavio dr. Damir Memić iz Doma zdravlja Zagreb Centar.

Rezultati istraživanja o važnosti sistematskih pregleda u prevenciji bolesti (istraživanje na 240 osoba) pokazali su kako normalan arterijski tlak ima manje od polovine ispitanika, dok je u 25 posto izmjeren povišen krvni tlak. U liječenju povišenog tlaka, istraživanje je pokazalo kako se ispitanici gotovo u potpunosti oslanjaju na lijekove, a u vrlo maloj mjeri na prehranu i vježbanje. Trećina ispitanika ima povišene vrijednosti triglicerida (čimbenik za razvoj srčanih bolesti), pri čemu je postotak muškaraca veći od žena. Muškarci s visokom stručnom spremom najčešće imaju hipertrigliceridemiju i to čak 54%, dok kod žena  stručna sprema ne pokazuje nikakav utjecaj na povišenu razinu triglicerida. Prema stručnoj spremi najviše slučajeva šećerne bolesti je među visokoobrazovanim ispitanicima.

„Istraživanje je nadalje pokazalo kako kod žena samo 43% ispitanika ima normalan indeks tjelesne mase, a kod muškaraca 41%. Gotovo 70 posto ispitanika nikada ne vježba, redovito vježba 16 posto, dok 14 posto ispitanih rijetko vježba“, istaknuo je dr. Memić.

Istraživanje o osteoporozi provedeno je na 200 žena pokazalo je kako samo tri posto žena s osteopenijom vježba. Tijekom 2012. i 2013. Dom zdravlja Zagreb Centar proveo je  i istraživanje s ciljem ranog otkrivanja raka debelog crijeva na kojem je zabilježen izuzetno mali odaziv posebno u ruralnim zagrebačkim područjima što je veliki problem u prevenciji te bolesti.

Konferenciji za novinare prisustvovala je i nutricionistica doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender koja je dala stručne savjete o pravilnoj prehrani, dok je Marin Aničić, direktor Internacionalnog centra za poslovnu edukaciju predstavio program Vitafesta.

a_5807

 Na slici: mr. Marin Aničić, doc. dr. sc. Darija Bender Vranešić, Marija Kotlar, dr. Damir Memić

Vitafest 2013. traje tri dana, od 11. do 13. listopada, a na njemu će posjetitelji kroz više od 100 različitih programa moći učiti o zdravoj prehrani i važnosti pravilnog vježbanja te dobiti informacije o nizu medicinskih tema od različitih liječnika i specijalista. Posebna pozornost u ovogodišnjem programu posvećena je trudnicama, pa su za njih organizirane prezentacije i predavanja na temu „Od začeća do prvih godina djetetova života“. Također, na sajmu će se predstaviti desetak različitih programa vježbanja. Više informacija dostupno je na stranici www.vitafest.hr.

Organizator sajma je tvrtka ICPE, Internacionalni centar za poslovnu edukaciju u suradnji s portalom za zdravlje i ljepotu CentarZdravlja.net i tvrtkom B1 Plakati.

Kako bi podigli svijest o problemu raka dojke u Hrvatskoj i dali doprinos borbi protiv ove zloćudne bolesti, portal namijenjen zdravlju i ljepoti CentarZdravlja.net u suradnji s DM-om osigurali su 40 besplatnih mamografskih pregleda tijekom trajanja sajma.

Sajam zdravlja Vitafest pridružio se projektu Move week koji se od 07. do 13. listopada održava u više od 30 europskih zemalja. MOVE Week je najveći projekt promocije zdravog stila života u Europi. U sklopu kampanje Now We Move, promiče se sport i fizička aktivnost kroz njegov utjecaj na svakog pojedinca, ali i na cjelokupno europsko društvo.

 

 

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top