Savjet:
Vina Krolo

Vina Krolo

Početak novog tisućljeća za obitelj Krolo bio je ujedno i početak planiranja povratka zemlji svojih predaka. Danas, desetljećima kasnije, to područje oštre kontinentalne klime dom je vinima punog tijela, prepoznate elegancije i jedinstvene svježine.

Vinogradarstvo je u obitelji Krolo tradicija stara preko 300 godina no Dražen Krolo jedini je potomak koji je uz duboko poštovanje prema naslijeđu, vinu posvetio svoj privatni i poslovni život, zarazivši tom strašću i ostatak obitelji.

Danas predstavljemo :

KAŠTELANSKI CRLJENAK

visokokvalitetna je hrvatska sorta vinove loze čiji korjeni potječu iz Kaštela, grada smještenog između Splita i Trogira. Ova sorta je stara, gotovo zaboravljena hrvatska sorta koja u posljednje vrijeme zaokuplja domaću i stranu vinogradarsku javnost. Visoku je slavu postigla u Kaliforniji pod nazivom Zinfandel te u Italiji pod nazivom Primitivo, a do kud je došla izvozom još u 15. i 16. stoljeću pod nazivom Tribidrag. Zbog male otpornosti prema bolestima, kao što su pepelnica  i siva plijesan, sorta je skoro nestala iz vinograda Hrvatske. Ljubitelji sorte Zinfandel, okupljeni u udrugu ZAP, pokušali su zaštiti ovu sortu kao autohtonu hrvatsku i to na inicijaciju vinara hrvatskog porijekla Miljenka Grgića, osnivača i suvlasnika vinarije „Grgich Hills Cellar”. Nakon višegodišnje potrage za dokazom, 2001. godine u vinogradu Ivice Radunića u Kaštel Novom, pronađen je prvi trs s identičnim DNK-om kao kod zinfandela.

Link za naruđbu:https://www.vinarija-krolo.hr/

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top