Breaking News
Početna / Događanja / Verdijeva Traviata 21. travnja premijerno u zagrebačkom HNK

Verdijeva Traviata 21. travnja premijerno u zagrebačkom HNK

Jedno od najpopularnijih opernih djela Traviata Giuseppe Verdija premijerno će biti izvedena 21. travnja u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu pod ravnanjem Srboljuba Dinića u režiji Huga de Ane.
Ovo intimističko Verdijevo djelo bavi se vječnim temama ljubavi, društvenog licemjerja, žrtvovanja i iskupljenja. Ona je i napad na malograđanski mentalitet, govori o licemjernosti društvenih razlika koje razdvajaju visoko društvo od polusvijeta.
Iznimno smo zadovoljni što postavljamo operu Traviata u režiji, scenografiji i kostimografiji Huga de Ane. Usudim se reći da će ovo biti jedna hrvatska Traviata čiji će zaštitni znak biti slikar Vlaho Bukovac, no nećemo još otkrivati sve detalje, rekao je ravnatelj Opere Giorgio Surian istaknuvši kako će u Traviati nastupiti vrhunski solistički trio u ulogama Violette Valery, Alfreda Germonta i Giorgia Germonta.

Uloga Violette Valery koju tumači Lana Kos (i Martina Zadro) među najzahtjevnijima je u sopranskom repertoaru te je za svaku solisticu izniman glazbeni i glumački izazov. Upravo je nastup u ulozi Violette na Festivalu Arena di Verona 2011. označio uzlet zapažene svjetske karijere Lane Kos.
Talijanski tenor Raffaele Abete u ulozi je Alfreda Germonta a prvaci Opere Ljubomir Puškarić ( i Davor Radić) tumačit će Giorgia Germonta.

Slavni redatelj Hugo de Ana rođen je u Argentini. Kao redatelj, scenograf i kostimograf postavio je više od šezdeset opernih produkcija diljem svijeta, a osobito su cijenjene njegove spektakularne scenografije i začudna upotreba svjetla. Karijeru je započeo u Teatro Colon u Buenos Airesu, nastavio u Čileu i Španjolskoj i od tada surađuje s prestižnim svjetskim opernim kućama. Njegove produkcije uključuju najpoznatija djela klasične operne literature za čija je uprizorenja dobio brojne nagrade.

Nastala prema drami Aleksandra Dumasa Dama s kamelijama praizvedenoj u Parizu 1852. godine, praizvedba Verdijeve Traviate dogodila se trinaest mjeseci poslije 6. ožujka 1853. godine u Veneciji. Iako joj je radnja smještena u 18. stoljeće, Verdi je inzistirao priča bude smještena u suvremeno doba, no uprava kazališta tražila je da se priča smjesti u prošlost. Tada se naime smatralo kako sadržaji opere moraju pripadati prošlosti i kako je mjerilo neukusa opernu radnju smještati u suvremenost. Verdi je tada povukao djelo i poslije godinu dana ponovo ga izveo ali u drugome venecijanskom kazalištu Teatro San Benedetto s mnogo pažljivije provedenim pripremama. Venecijanska se publika iskupila za praizvedbu i ovaj put uspjeh je bio golem te je Traviata krenula u svijet kao jedna od najpopularnijih i najviše izvođenih opera.

U središtu je radnje Violetta, pariška kurtizana čiji je lik nastao prema istinitoj osobi, Marie Duplessis, ekskluzivnoj kurtizani čiji je život i smrt inspirirao Verdija za njegovu najpoznatiju Operu.

Opera Traviata, nakon premijerne izvedbe 21. travnja na repertoaru je 23. i 25. travnja.

Fotografije : Mara Bratoš

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top