Znate li....
Početna / Obitelj & Veze / Djeca & mladi / Utjecaj 3D filmova na djecu

Utjecaj 3D filmova na djecu

Sve se više posjetitelja kina odlučuje za najmoderniju, 3D verziju gledanja filma. Zbog čega su 3D filmovi toliko uzbudljivi i jesu li potpuno bezopasni za djecu? Akcijski prizori filmova koji su snimani u 3D tehnologiji puno su kaotičniji, intenzivniji i vizualno napetiji.

 

Za vrijeme gledanja 3D filma utišavaju se sve druge moždane stanice i upravo zato 3D filmove doživljavamo uzbudljivijima. Mozak je tada gotovo potpuno zabavljen senzornim procesuiranjem i ima puno manje energije za obavljanje drugih, dodatnih zadataka.

 

Kako bi lakše shvatili kako mozak procesuira senzorne podražaje, probajte gledati u predmet u daljini naizmjence – prvo na jedno, a zatim na drugo oko. Na sličan način djeluju i 3D naočale tako što projiciraju dvije 2D slike istovremeno. One blokiraju jednu ili drugu 2D sliku tako da svako oko vidi samo ono što je za njega u filmu kreirano. Mozak tada sliku iz svakog oka kombinira u jednu zajedničku, 3D sliku.
Prefrontalni korteks mozga koji je zadužen za kontrolu impulzivnog ponašanja, razmišljanje unaprijed i moralne odabire, gotovo je neaktivan tijekom gledanja 3D filma. Ti dijelovi naše osobnosti gube se zbog energije koja je usmjerena na procesuiranje vanjskih podražaja.

 

Neki stručnjaci kažu da 3D scene mogu uznemiriti djecu mlađu od 8 godina, osobito u onim gdje ima više akcijskih kretnji. Uznemiravanje i mučnina događaju se zato što signali iz očiju govore mozgu da se krećemo u odnosu na našu okolinu, no unutarnje uho koje je zaduženo za ravnotežu istovremeno mozgu govori potpuno suprotnu informaciju – da se ne krećemo.

 

Protiv mučnina u kinu najlakše se boriti prilagođavanjem tijela na način da tijekom gibanja zatvorimo oči ili gledamo u stranu, odnosno, da izbjegavamo ekran. Tako možemo zaustaviti odašiljanje proturječnih informacija mozgu i preorijentirati se na stvarni prostor.

Djecu je prilikom dužih 3D filmova potrebno upoznati s onim što ih čeka, a trebala bi sjediti na udaljenosti koja je barem tri puta veća od visine samog ekrana. Ukoliko dijete osjeti mučninu ili nelagodu, napustite kino.

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top