Ponedjeljak , 16 svibanj 2022
Savjet:
Ulaganje u budućnost

Ulaganje u budućnost

Kako uštedjeti?

Novac je u posljednje vrijeme postao najčešći subjekt razgovora, premošćuje generacije i spaja ljude. Ugledna američka financijska novinarka i autorica bestselera Money Rules: The Simple Path to Lifelong Security, Jean Chatzky kaže da je novac jednostavan, a da smo ga mi učinili kompliciranim. Istina, ali kako ga sada pojednostavniti, ili bolje rečeno, umnožiti? Uz pomoć nekoliko jednostavnih savjeta iz knjige Jean Chatzky koje svatko može usvojiti.

Iako je štednja danas poput čudovišta iz Loch Nessa, često se spominje, no rijetki su je vidjeli, ekonomski stručnjaci tvrde kako je štednja moguća ako vodite detaljnu evidenciju o svojoj financijskoj situaciji. Svaku potrošenu kunu brojite, baš kao što brižljivo zbrajate kalorije svakog obroka tijekom dijete. Uvijek morate znati koliko na tjednoj ili mjesečnoj bazi trošite (čak onaj sitni keš iz novčanika koji odlazi na cigarete, parking, kavu, kruh..).

Ako nemate sreću da radite u državnoj službi, uvijek budite otvoreni prema drugim opcijama. Otvorite profil na LinkedInu i sličnim društvenim mrežama, redovito pregledavajte portale s oglasima za posao, pretplatite se na njihove newslettere, izračunajte koliko vaša firma cijeni vaš trud (koliko iznosi vaša satnica), objektivno sagledajte što biste mogli raditi u negoj drugoj firmi. Uvijek morate znati na čemu ste i kako kotirate na tržištu rada!

Ukoliko je moguće, ukinite minus na tekućem računu i živite ispod granice svojih mogućnosti, jedino ćete na taj način uspjeti uštedjeti 2, 3 ili 10 posto mjesečnih primanja. Na godišnjoj razini i 100 ušteđenih kuna mjesečno ne zvuči loše, a za svaku povišicu, regres ili dodatni honorar ne planirajte slavlje, putovanje ili kupnju skupe torbe, već taj novac direktno uplatite na štedni račun (ne ostavljajte ga na tekućem ili žiro računu koji koristite na mjesečnoj bazi) i zaboravite da postoji. S ukidanjem minusa na tekućem računu, ukinite i kreditne kartice. Istina je da trošimo puno više novaca kupujući na ‘plastiku’ a ne za gotovinu.

Dok plaćate visoke račune krajem svakog mjeseca razmislite kako sniziti izdatke. Iskorištavate li sve minute ili internetski promet koji je uračunat u mjesečnu pretplatu mobilnog operatera? Promijenite operatera ili tarifu. Trebate li zaista 250 stranih televizijskih kanala, koliko ih uistinu pratite i zar ne bi vaš obiteljski ili društveni život procvjetao bez njih?

Razmislite što možete prodati na internetskim stranicama za prodaju rabljenih stvari. Možda stari mobitel, hladnjak ili mp3 player koji su još ispravni, ali ih više ne koristite? Očistite svoj ormar, tavan ili garažu, sigurno ćete pronaći popriličnu hrpu odjeće, cipela, polupotrošenih parfema, nakita, dječje opreme ili namještaja koji vam više ne trebaju.

Stari savjet, ponavlja i Jean Chatzky – ne odlazite gladni i nakon napornog dana u samoposlugu ili šoping centar. Vjerojatnost da ćete se vratiti kući s punim vrećicama impulzivne kupovine povećava se kada ste emocionalni i senzibilni. Izbjegavajte i noćne izlete na eBay i slične stranice. Umorni i pospani prije ćete kupiti nešto što vam zapravo i ne treba ili vam se na kraju neće svidjeti.

I na kraju, važno je da s obitelji i prijateljima podijelite svoju odluku o štednji. Što imate više podrške, to ćete lakše postići svoj cilj.

 

Magda Dežđek

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top