Savjet:
U znaku leptira obilježen je Međunarodni dan svjesnosti o bolestima štitnjače

U znaku leptira obilježen je Međunarodni dan svjesnosti o bolestima štitnjače

Zagrebačke fontane svijetlile su u znak podrške oboljelima, a manifestacija na Cvjetnom trgu okupila je zainteresirane građane

Hrvatska je u samom vrhu najviše stope porasta karcinoma štitnjače u svijetu, a statistički podaci ukazuju kako je deset oboljelih na 100 tisuća stanovnika, što je definitivno alarm za uzbunu. S ciljem da se javnost osvijesti o ovom zdravstvenom problemu, Hrvatska udruga za bolesti štitnjače već godinama provodi hvalevrijedne manifestacije kako bi se oboljelima poslala poruka da nisu sami. Također naglasak je na edukaciji i redovnim pregledima, ali i na psihološkom aspektu – kako prihvatiti i nositi se s dijagnozom.

Povodom Međunarodnog dana svjesnosti o bolestima štitnjače, organizirana je mjesečna akcija „Svibanj mjesec leptira – #NosiLeptira“. Obilježavanje je započelo jučer, 20. svibnja, kada su točno u 21 sat osvijetljene sve zagrebačke fontane, u znak podrške oboljelima. Manifestacija se nastavila danas, na Cvjetnom trgu gdje su zainteresirani građani mogli dobiti sve potrebne informacije od predstavnika Hrvatske udruge za bolesti štitnjače. Inicijator obilježavanja na svjetskoj razini je ”Thyroid Federation International”, krovna svjetska asocijacija Udruga za bolesti štitnjače, a čija je članica i Hrvatska udruga za bolesti štitnjače.

Svesrdnu pomoć u organizaciji manifestacije pružili su akademik Zvonko Kusić i prof.dr.sc. Drago Prgomet, a javnozdravstvenu akciju podržao je i predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Joško Klisović.

FOTO: Lukša Marotti

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top