Četvrtak , 23 ožujak 2023
Savjet:
Tri pitanja koja bi svaki roditelj trebao postaviti

Tri pitanja koja bi svaki roditelj trebao postaviti

Roditelji, koliko ste uključeni u aktivnosti, interese, prijatelje i hobije svoje djece?
Ukoliko sumnjate da je dijete krenulo krivim putem, posjednite ga i postavite ova tri pitanja:
  1. Uzimaš li bilo kakve droge? Zašto? Zašto ne?
Znamo što ćete prvo pitati. Zašto da pitam „ zašto ne “? Cilj ovih pitanja je pokrenuti dijalog s djetetom. Uvucite ga u razgovor i iskoristite priliku da saznate što vaše dijete zapravo misli o drogama, da li je u društvu netko nešto već probao i kako ono na to gleda.
 
2. Top pet pitanja u jednom: Gdje? Tko? Što? Kada? Kako?
 
Ako vam dijete zalupi vratima pred nosom, otvorite ih i zatražite odgovore. Što više pitanja postavljate, to ćete više odgovora dobiti, a time i učvršćujete ( ili stvarate ) temelje povjerenja koje svaki roditelj mora imati sa svojim djetetom. Potrudite se da znate imena prijatelja, pitajte ih kako su proveli dan, uključite se u njihov život – čak i ako ste upravo došli s posla, umorni i nervozni. Pokažite interes, gradite odnos i čuvajte svoju djecu.
 
3. Stavljaš li svoje video uratke na Internet? Radiš li na njima psine, piješ li, koristiš li droge? Zašto, zašto ne?
 
Opet, cilj je postići dijalog. Nemojte samo odgovarati na njihova protupitanja, time nećete postići apsolutno ništa, baš naprotiv – dogodit će se da će vas dijete pitati nešto na što nećete imati odgovor ili još gore – dijete je vidjelo vas da to radite i sad vas dovodi pred gotov čin. I to je kraj dijaloga, kreće obrana, rasprava i na koncu svađa. Neka vam kao cilj ne bude rasprava, jer ako svoju djecu odmah osudite, neće se osjećati slobodno obratiti vam se za savjet kad će imati problem.
Djeca često ne razmišljaju o tome da na internetu gotovo ne postoji privatnost. Sve što uploadadju, bilo preko društvenih mreža ili Youtube-a i tome slićnih kanala, netko u bilo kojem momentu može vidjeti. Da, to su najćešće njihovi prijatelji, poznanici. Ali nažalost ne živimo u savršenom svijetu gdje se ubojstva, silovanja, pljačkanja i slične radnje ne dešavaju.
 
Više na temu:

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top