Nedjelja , 4 prosinac 2022
Savjet:
Svjetski dan svjesnosti o autizmu

Svjetski dan svjesnosti o autizmu

 

Autizam je bolest u kojoj dijete ne može razviti normalno socijalno ponašanje, ponaša se kompulzivno i ritualno i obično ne uspijeva razviti normalnu inteligenciju.

Znakovi autizma obično se pojavljuju u prvoj godini života, uvijek prije treće godine. Bolest je 2 do 4 puta češća u dječaka nego u djevojčica. Autizam se razlikuje od mentalne retardacije ili oštećenja mozga, premda se u neke autistične djece pojavljuju i ti poremećaji.

Uzrok autizma je nepoznat. Njegov uzrok nije u lošem roditeljstvu. Istraživanja identičnih blizanaca su pokazala da bolest djelom može biti i genetski uzrokovana, jer ako se pojavi u jednog blizanca pojavit će se u oba. Premda u većini slučajeva uzrok nije poznat, neki se mogu povezati s virusnom infekcijom (npr. prirođena rubeola ili infekcija citomegalovirusom), fenilketonurijom (nasljedni manjak enzima) ili sindromom lomljivog X kromosoma (kromosomski poremećaj).  // (msd-prirucnici) 

” Uz sve što je učinjeno, ostalo nam je još dosta toga za dovršiti. Vjerujem kako će današnji dan biti novi poticaj za nastavak posla jer na isti način je sve počelo prije točno sedam godina (2015.) kada sam kao zamjenik župana sudjelovao u obilježavanju Dana svjesnosti o autizmu. Iskreno, tada je malo tko vjerovao da će Centar biti izgrađen. Nakon toga, u listopadu 2015. godine, potpisan je Sporazum i krenuo je postupak izgradnje Centra. U ožujku 2018. godine obišli smo radove, a u ožujku 2019. Centar je otvoren. Ostaje nam pobrinuti se za one koji napune 21 godinu. Siguran sam da ćemo i u tome uspjeti. Na kraju, želim zahvaliti roditeljima djece s poremećajem iz autističnog spektra koji su zaslužni za sve što je učinjeno i za sve što će biti učinjeno jer bez njihove upornosti i borbe ne bi bilo ničega. “

 

Dragan Vulin

 

Propustili ste članak o autizmu? Pogledajte ga ovdje:
https://www.obitelj.hr/autizam-prvi-opis/

 

Foto /press Dragan Vulin

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top