Breaking News
Početna / Obitelj & Veze / Što NE reći pred djecom?

Što NE reći pred djecom?

3 glavne stvari koje ne smijete spomenuti pred svojom djecom

Prije nekoliko tjedana, moj dečko i ja spremali smo se poslati poklon za novorođenče prijateljima iz Osijeka. Nakon što smo kupili i poklon njihovoj starijoj kćeri kako se ne bi osjećala izostavljeno, moj dečko je odlučio napisati i nekoliko bilješka. Sve je bilo super dok nije počeo pisati starijoj kćeri, rekavši joj: „uključili smo u poklone i nešto za tebe kako se ne bi osjećala…“.

U tom trenu, doslovno sam izvukla olovku iz njegove ruke kako slučajno ne bi napisao još koju besmislenu riječ. Zašto si krenuo pisati :“Kako se ne bi osjećala izostavljeno“, pitala sam. „Što je loše u tome, nije li cijela poanta u tome“? Zapravo, i da i ne.

Ono što sam rekla svojem dečku i ono što ću reći svima vama, ako dijete već nije spomenulo ili iskazalo neku negativnu emociju, ni slučajno im ne smijete stavljati u glavu ideju o tome da se trebaju osjećati loše. A pogotovo kada djetetu koje uopće i nije o tome ranije razmišljalo, kažete da se ne osjeća izostavljeno? Tada upravo to i činite!

 

Donosimo vam 3 najvažnije stvari koje morate izbjegavati u razgovoru s vašom djecom:

1.    Nemoj se osjećati izostavljeno

2.    Nemoj biti prestrašen

3.    Nemoj biti ljubomoran

 

Jedan prijatelj mi je pričao o dječaku kojem je rečeno da „ne bude ljubomoran“, kada se njegov mlađi brat rodio i došao iz bolnice. Njemu nikada nije palo napamet da bude ljubomoran, no kada su njegovi roditelji posebno naznačili da ne žele da se tako ponaša, znao je da može dobiti dodatnu pažnju ako malo odglumi – i upravo je to i učinio.

Projicirajući strah vezano uz situacije kroz koje vaša djeca inače koračaju (odlazak kod doktora, prvo šišanje, spavanje u novoj sredini), učite ih kako drugi ljudi – uključujući i vas – su uplašeni u tim situacijama, te da zapravo postoji razlog za strah, čak iako je to sasvim suprotno od onoga na što ste djecu pokušavali upozoriti.

Stvar je u tome da djeca žele da primijetimo njihove osjećaje i emocije i gledaju nas kao njihov uzor. Ako želimo da naša djeca budu hrabra, samouvjerena i sretna ( a vjerujem da većina nas to želi! ), onda zbilja trebamo pokazati našim mališanima hrabrost, samopouzdanje i sreću ne samo kroz naše akcije, nego i kroz naše riječi.

Dakle, ako vaše dijete na svom životnom „putovanju“ doživi lagani pad ili poraz, ali još nije na to ni reagiralo – preskočite tužnu facu i one riječi „o ne!“ koje bi se instinktivno mogle pojaviti na vašim usnama, već izmamite djetetu osmijeh na lice i recite glasno koliko je hrabro vaše dijete što ponovno čvrsto stoji na zemlji. Mogli biste se iznenaditi rezultatom.

Svi mi imamo svoje promašaje, naravno. Jeste li ikada imali loše iskustvo s kojom od ove 3 stvari? Što su po vama neke druge stvari koje ne smijemo reći pred našom djecom?

 

Izvor fotografije: Shutterstock

O nama Obitelj.hr

One comment

  1. A tko je pisao ovaj članak. Zanima me zato jer bi želio pohvaliti autora.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top