Znate li....
Početna / Obitelj & Veze / Što kad vaše dijete neće preživjeti?

Što kad vaše dijete neće preživjeti?

Iščekivanje nove bebe donosi uzbuđenje u obitelj. No, za neke roditelje radost je zamijenjena tugom kada čuju da njihovo voljeno, još nerođeno dijete možda neće preživjeti. U njihovim očima nalazi se strah, očaj i tuga.

Ako ste doživjeli nešto takvo, ovaj članak je namijenjen vama. Nadamo se da će vam ovi savjeti pomoći u donošenju odluka i otklanjanju strahova.

 
Kobna dijagnoza

Bili ste na običnom rutinskom pregledu koji se odjednom pretvori u sve, samo ne u rutinu. Doktorove riječi bile su neočekivane i potpuno šokantne: „Stigli su laboratorijski nalazi koje ste radili i oni potvrđuju da se vaše dijete nalazi u ozbiljnom zdravstvenom stanju. Žao mi je , ali nema nade za preživljavanjem.“

Dok pokušavate slušati i fokusirati se na doktorovo objašnjenje, svoje ruke stavljate na trbuh oko svog nerođenog djeteta i molite se da je sve ovo samo ružan san. Ponovno pitate „Jeste li sigurni?“, vaš doktor potvrdi, a zatim objašnjava: „Morate donijeti odluku – o nastavku ili prekidu trudnoće.“

 
Teška odluka

Prije manje od sat vremena ste primili razarajuću vijest i sada se morate nositi s kritičnom odlukom. Možda ćete se osjećati zbunjeno i preopterećeno, osjećajući kako hitno morate donijeti odluku.

prekid_trudnoce1

Na trenutak stanite, duboko udahnite i sjetite se: Vrijeme je na vašoj strani. Dajte si vremena da probavite ove vijesti i razmotrite sve opcije. Prije donošenja odluke, možete zatražiti od vašeg doktora da:

  • Navede sve dodatne informacije o dijagnozi
  • Vas pošalje kod perinatologista koji je stručnjak za praćenje trudnoće
  • Navede sve potporne službe

Vaš doktor može koristiti i druge pojmove za opisivanje prekida trudnoće kao što je pobačaj, rano izazivanje poroda ili dobrovoljni prekid trudnoće.

Pitajte doktora da vam objasni koji postupak bi se koristio u vašem slučaju i na koji način bi to bilo učinjeno.

Emocionalna bol i previranje mogu biti vrlo stvarni kod smrtonosne dijagnostike i sasvim je prirodno da svatko želi da mu se to ne događa.

Mnogi smatraju da je prekid trudnoće najbolje emocionalno i mentalno rješenje za majku. Međutim, istraživanja pokazuju upravo suprotno: Prekid trudnoće kao smrtonosna dijagnoza može nositi dugoročne psihičke posljedice i povećati rizik teškog i kompliciranog tugovanja.

 

 

 

 

O nama Obitelj.hr

One comment

  1. Uhhh.. Nažalos tmoja prijateljica je imala slučaj da je pala u sedmom mjesecu trudnoće niz stepenice i beba je umrla… Ali je svejedno morala rađati i evo, i dan danas nije ona stara…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top