Savjet:
Što je planinarenje ili alpinizam ?

Što je planinarenje ili alpinizam ?

Planinarenje ili alpinizam je skup aktivnosti na otvorenom koji uključuje uspone na visoke planine. Aktivnosti vezane uz planinarenje uključuju tradicionalno penjanje na otvorenom, skijanje i vožnju feratama. Indoor penjanje, sportsko penjanje i bouldering neki također smatraju varijantama alpinizma.
Za razliku od većine sportova, planinarenju nedostaju široko primjenjivana formalna pravila, propisi i upravljanje; planinari se pridržavaju velikog broja tehnika i filozofija kada se penju na planine. Brojni lokalni alpski klubovi podržavaju planinare pružajući resurse i društvene aktivnosti. Savez alpskih klubova, International Climbing and Mountaineering Federation (UIAA), svjetska je organizacija za alpinizam i penjanje koju priznaje Međunarodni olimpijski odbor. Posljedice planinarenja na prirodni okoliš mogu se sagledati kroz pojedine komponente okoliša ( reljef zemljišta, tlo, vegetacija, fauna i krajolik) i lokacija/zona planinarskih aktivnosti (zona planinarenja, planinarenja ili penjanja).
Zašto planinariti?

Najbolje je od svega što možete doživjeti je samo da zatvorite oči i duboko dišete! Zrak na velikim nadmorskim visinama jednostavno je veličanstven. Slikoviti krajolik je jedina stvar koja krade spektakl od dobrog zraka – i mnoge mogućnosti rekreacije i planinarenja za cijelu obitelj. Nevjerojatno, zar ne! Ti si kralj svijeta! Što!? Trebate li brod da budete kralj ili jednostavno se prepustite prirodi! Želite li se popeti još više,i vidjeti i doživjeti ljepote prirode ?Što idete dalje ,tamo se možete popeti visoko među drveće i naučiti kako se ljuljati na konopima s jednog stabla na drugo.Svi koji vole lutati planinskim prostranstava doživljavaju putem adrenalina potpuno zadovoljstvo i sreću. Hodanje po stijenama i planinama uključuje pješačenje stazom gdje nailazite na predivne izvore divljih voda. Svaka vas staza vodi na novu avanturu preko onoga što se naziva “Stepenice do neba”.
Planinarenje je stapanje s prirodom ,a priroda je zdravlje.

Foto/Ivan Ljubičić

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top