Znate li....
Početna / Obitelj & Veze / Djeca & mladi / Što je Majčin dan,zašto ga slavimo?

Što je Majčin dan,zašto ga slavimo?

Dan odavanja ili dan počasti majkama postoji otkad postoje majke. Mala čudan odgovor ali stvarno je tako.Idemo redom…Festivali u čast majki u davna vremena često su bili vezani uz bogove i božice i majčinske simbole plodnosti, rođenja, kreativnosti i ciklusa rasta. Majka je zaštitnica i hraniteljica djece, a time i cijelog čovječanstva. Frigijci su održali festival za Kibelu, kao čast za Veliku Majku Bogova. Grci i Rimljani također su počastili majčin lik svojih bogova. Čak i danas, važan festival u Indiji, Durga-puja, odaje počast božici Durgi.
Tijekom srednjeg vijeka ljudi bi se jednom godišnje vraćali u svoj dom ili u “majčinu” crkvu usred korizme. (Tada su djeca često odlazila na posao u dobi od 10 godina!) Povjesničari teoretiziraju da je povratak u “majčinu” crkvu doveo do tradicije da djeca dobivaju slobodan dan da posjete majku i obitelj.
U Engleskoj u 16. stoljeću ova je proslava postala “Majčinska nedjelja”. Djeca – uglavnom kćeri koje su otišle raditi kao kućne sluškinje – dobivala bi slobodan dan četvrte korizmene nedjelje da se vrate svojim majkama i matičnoj župi. Najstariji sin ili kći donosili bi “materinsku tortu”, koju bi rezala i dijelila cijela obitelj. Obiteljska okupljanja bila su redak dana, a sinovi i kćeri preuzimali su sve kućanske obaveze i pripremali posebnu večeru u čast svoje majke. Negdje tijekom dana majka bi sa svojom obitelji prisustvovala posebnim crkvenim bogoslužjima.
Majčinska nedjelja bila je poznata i kao nedjelja osvježenja; pravila posta su bila ublažena za taj dan. (Često je evanđelje tog dana bilo o tome kako je Isus hranio mnoštvo kruhom.) Tradicionalni kolač, nazvan Simnel kolač, voćni je kolač s dva sloja paste od badema. Torta je napravljena sa 11 kuglica od marcipana na vrhu, koje predstavljaju 11 učenika. (Juda nije uključena.) Tradicionalno bi se dodavale i šećerne ljubičice.
U Sjedinjenim Državama, tri su žene bile najvažnije u uspostavljanju tradicije Majčinog dana: Ann Reeves Jarvis, Julia Ward Howe i Annina kći, Anna M. Jarvis. Saznajte više o ove tri velike žene koje su se borile za dobrobit, zdravlje i mir djece.Zato drage majke sretan vam Dan svih majka ( Majčin dan).(preuzeto)

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top