Crni ribiz (Ribes nigrum) je drvenasti grm koji potječe iz Europe i Azije i uveden u Ameriku još 1800-ih. Ova biljka je dio obitelji ogrozd i dolazi u mnogo različitih varijanti. Ove bobice rastu na grmlju tijekom ljeta i mogu se brati i koristiti za kuhanje, piće i biljne lijekove.
Crni ribiz raste i postaje grm srednje veličine, veličine samo oko 5 stopa. Ova biljka cvjeta u nizovima i oprašuju je kukci. Sredinom ljeta grm donosi plodove, a zelene bobice sazrijevaju u jestive, sjajne, ljubičaste bobice. Svaki grm ima potencijal da proizvede do 10 kilograma voća godišnje.
Ovi grmovi su relativno izdržljivi i mogu preživjeti zimske mjesece. Obično se sade u jesen ili zimu kako bi rast mogao početi u proljeće. Ove biljke su osjetljive na mnoge bolesti, a također imaju potencijal širenja gljivica. Zbog toga većina Amerikanaca nije upoznata s crnim ribizom. Međutim, kada se ubere, mogu biti izvrsni uz mnoga slana ili slatka jela, kao i uz džemove, sirupe i alkoholna pića.
Crni ribiz je grmolika biljka koja daje male ⅓ inča, tamnoljubičaste bobice. Ovi grmovi rastu u grozdovima nekoliko stopa visoko. Listovi ovih grmova su svjetlozeleni i imaju zaobljene vrhove. Za razliku od mnogih drugih grmova koji proizvode bobice, crni ribiz nema bodlje duž stabljike, a kora grma je grube teksture.
Crni ribiz ima jak, trpki okus zbog visoke razine tanina. Ove bobice imaju jake, zemljane tonove. Ljudi opisuju okus kao okus nalik grožđu i kiselkastog je okusa s naznakama trešnje. Kada se osuši, crni ribiz sadrži note vanilije i divljeg cvijeta. Slađe su kad se jedu sušene.
Crni ribiz je bobičasto voće bogato hranjivim tvarima i često ima blagotvoran učinak na organizam. Sirovi crni ribiz ima visoku razinu vitamina C, kao i željeza i mangana. Ove bobice sadrže obilje antioksidansa koji pomažu u jačanju imunološkog sustava i liječenju manjih zdravstvenih bolesti kao što su grlobolja ili simptomi gripe. Osim toga, imaju antimikrobna, protuupalna, antivirusna i antiseptička svojstva.
Crni ribiz se može koristiti u raznim receptima i jelima. Ove bobice su stečeni okus za mnoge ljude zbog svoje kiselosti, ali, kada se pomiješaju s drugim sastojcima, imaju potencijal za mnoge namjene i okuse.
Crni ribiz se obično koristi za izradu džemova, kompota i sirupa. Ove bobice se obično ne jedu svježe i miješaju se s drugim voćem. Možete ih pronaći u kombinaciji s jabukama kako bi se jabuke mrvile ili s drugim vrstama bobičastog voća za stvaranje slatkih deserta poput želatine, sladoleda ili pudinga.
Još jedna dobra upotreba crnog ribizla je iznenađujuće u slanim jelima. Ove bobice imaju duboke naznake kiseline i crnog vina koje dobro nadopunjuju meso divljači. Možete ih pronaći u jelima koja uključuju meso poput patke, divljači ili svinjetine.
Konačno, crni ribiz odlično se sljubljuje s pićima bilo u čajevima ili alkoholnim pićima. Punog su okusa, sličnog vinu. To ih čini izvrsnim za razne miješane napitke. Možete eksperimentirati s okusom crnog ribiza u likeru ili koktelima….