Savjet:
Stanite na kraj izbirljivosti!

Stanite na kraj izbirljivosti!

Saznajte zašto je vaše drago dijete u fazi izbirljivosti i kako da izađe iz te faze!

Kada sam svoju kćer prvi put upoznala sa zdravom hranom, ona je sretno gutala smrvljeni avokado, slatki krumpir i tikvice, a kasnije se oduševila s graškom i lososom. Ponekad sam se osjećala samodopadno jer sam je naučila da tako zdravo jede. No nakon nekog vremena, kada je imala 20 mjeseci, postala je izbirljiva i počela je odbacivati ono što je nekad voljela.

Na svu sreću, znala sam da ako se dijete koje je prije sve moglo pojesti odjednom transformiralo u nekog tko pola toga odbacuje, to je onda vjerojatno samo faza kroz koju skoro svako dijete prolazi. Pod pretpostavkom da vaše dijete nema zdravstvenih problema ili problema s osjetilima, koliko će dugo trajati faza ovisi o tome kako ćete vi na to reagirati. Saznajte zašto se djeca odjednom odmaknu od zdrave hrane i saznajte pomoću kojih strategija ih možete vratiti na onu staru prehranu.

dijete1

Nezavisnost

Vaše dijete postaje sve samouvjerenije. Izbirljivost je normalna razvojna prekretnica koja počinje od 18 – 24 mjeseca. “Djeca u toj dobi odbijaju hranu, čak ionu koju su prethodno voljeli jer tako brane svoju neovisnost”.

Okrenite ploču

Mala djeca vole donositi odluke stoga im dajte priliku da izaberu između: zelenog graška ili mrkve, palačinka ili vafla. Ako ste vi već kupili nešto za jesti, dopustite da dijete izabere umak ili barem posudicu u kojoj ćete mu to poslužiti. Prema nedavnom istraživanju u Pennsylvaniji, 94% djece u dobi od 3 do 5 godina uzelo je komad voća i povrća koji su bili ponuđeni u izboru od tri namirnice, dok je samo 70% djece prihvatilo komad voća ili povrća kada nisu imali izbor od više namirnica.

 

Moć

Djeca znaju da mogu nagovarati i žele vas testirati svaki put kad dobiju priliku. Sve je u kontroli. Gurajući tanjur i vrištajući da ne žele nešto jesti, možda samo traže vašu reakciju.

Okrenite ploču

Vježbajte pokrete lica. Kada vaše dijete odbije hranu, jedna od najgorih stvari koju možete učiniti je djelovati uzrujano ili ljuto. U stvari, nagovaranje i stvaranje pritiska djeci u dobi od 3 do 6 godina zapravo podiže vjerojatnost da će odbiti određenu hranu. Djeca žele reakciju i ako je ne dobiju, velika je mogućnost da ponove svoju taktiku. Dakle, što reći kada vaše dijete ne želi pojesti ručak? Oh, dobro, možda ćeš biti gladan malo kasnije. No potrudite se da taj “međuobrok” bude sličan onome što ste planirali za ručak tako da slučajno ne pomisli kako može preskočiti ručak zbog nečeg boljeg.

 

Suočavanje s pritiskom vršnjaka i nezdravom hranom

Mala djeca dosta obraćaju pozornost na ono što druga djeca jedu. Pretpostavimo da se vaš sin sprijatelji s dječakom koji svaki dan jede pizzu i čips. Ovaj novi prijatelj može nazvati komadiće dinje koje vaš sin jede odvratnim, a to bi moglo dovesti do toga da vaše dijete naglo promijeni svoj odabir hrane.

Okrenite ploču

Pomozite mu da se sprijatelji s nekim tko jede zdravo. Prema dva istraživanja u Velikoj Britaniji, dokazano je da je veća vjerojatnost za djecu u dobi od 3 do 7 godina da probaju neku novu zdravu hranu kada vide starije da to jedu. A prednost je u tome kada je dijete samo. Ako je većina prijatelja izbirljiva kao on, razmislite o dadilji koja je tinejdžer ili o nekom starijem rođaku koji će na njega ostaviti pozitivan utjecaj. Ali naravno, morate se pobrinuti da se oni ponašaju sasvim normalno jer ako dijete primijeti neku promjenu, bit će osjetljiv na njih kao što je na vas.

 

Zemlja čudesa nezdrave hrane

Gotovo sva djeca se rađaju sa željom za slatkim namirnicama. Što češće vaše dijete izlazi iz kuče i dobiva poslastice na rođendanima, igranju, u shopping centru, ili “dječje obroke” u restoranu, naravno da će biti jako zainteresirani za to i manje će htjeti jesti ono što im poslužite kod kuće.

Okrenite ploču

Upoznajte svoju djecu s pojmovima “ponekad” ili “posebna” ili “zabavna” hrana. Važno je da vaše dijete zna kako vi nemate ništa protiv kolača, sladoleda i pomfrita, ali da bi bili jaki, djeca moraju jesti ono što poslužite kod kuće. Prema istraživanju u New Jerseyu gdje su roditelji primjenjivali strategije kako bi potaknuli svoje predškolsko dijete da jede, 40% je izjavilo da jela djeci izgledaju primamljivije ako im roditelji kažu da će od tog postati snažni.

 

Preci i genetika

Neki stručnjaci vjeruju da su djeca genetski orijentirana da budu izbirljivi. S dvije godine djeca počinju birati svoju hranu. To znači da trebaju pripaziti što stavljaju u usta. Neke biljke (povrće) imaju veću vjerojatnost da budu otrovnije od životinjskih proizvoda.

Okrenite ploču

Vi ne možete promijeniti gene, ali ih možda možete zaobići. Prva faza: Djeca koja odrastaju da jedu zdravo obično prolaze kroz ovu fazu. Vjerujte, većina “izbirljive” djece nije pothranjena, tako da nema razloga za brigu ako tu i tamo preskoče koji obrok. I nemojte zaboraviti da djeca trebaju manje hrane nego odrasli, stoga jedan ovaj zalogaj, jedan onaj zalogaj i vaše dijete može imati uravnotežen obrok. Moglo bi proći od 15 do 20 izloženosti dok vaše dijete zavoli hranu. Ali istraživanja dokazuju da roditelji obično odustaju nakon četiri. Što se računa kao izloženost? Vaše dijete ne treba ni okusiti hranu, ja im samo kažem da pomirišu.

 

 

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top