Savjet:
Specijalitet ljeta :Punjena paprika

Specijalitet ljeta :Punjena paprika

Punjena paprika ili filana paprika pravo je ljetno jelo, moglo bi se reći baš ekvivalent sarmi u zimsko doba. Princip rada sarme i punjene paprike je također gotovo isti: smjesom od mljevenog mesa i riže se puni povrće (paprika ili kiseli kupus), razlika je jedino u tome što se punjena paprika kuha u više umaka od paradajza i okusom je drugačija. Također se na isti način pripremaju ćufte, pa kada radim papriku uvijek uz njih stavim kuhati i jedan dio ćufti jer klinci ne vole papriku. Okus svježe paprike obožavam i često je stavljam i u paprikaše i gulaše da popravim okus. Punjena paprika je jelo koje se može napraviti u većoj količini za više dana pa se oslobodimo kuhanja i dodatnog grijanja stana kada su ovakve ljetne sparine. Također kažu mnogi da je punjena paprika jedno od onih jela koja podgrijavanjem postanu još ukusnija. Ovu sam punjenu papriku napravila sinoć, pa sam danas imala obavezu jedino podgrijati ju i skuhati pire krumpir kao prilog. Naravno da sam složila veću količinu, pa ću jedan dio koji ne pojedemo sutra, pospremiti u zamrzivač za neki od slijedećih obroka kada mi se ne bude dalo kuhati 😉 Da bi mesna smjesa kojom se pune paprike koja je u osnovi ista i za ćufte, bila dovoljno konzistentna, a da se ne bi raspadala ili bila pretvrda, potrebno je voditi računa o omjeru mesa i riže. Recept za punjene paprike je u osnovi prilično jednostavan. Pa ako slijedite upute napraviti ćete ukusnu punjenu papriku baš kao što su to nekad radile naše bake 😉

POTREBNO:

žute paprike srednje veličine

1 kg miješanog mljevenog mesa

1 jaje

1 luk

pola režnja češnjaka

230 g riže

vegeta, sol, papar

2 žličice slatke crvene mljevene paprike

svežanj sitno kosanog peršina

7 dl tekućeg paradajza

3 dl vode

mala šalica brašna

PRIPREMA:

Paprike oprati i izdubiti im sredinu (očistiti od sjemena).

U većoj posudi pomiješati meso, rižu, jaje, luk, češnjak i začine. Rukom dobro izmiješati masu dok ne postane kompaktna.

Žličicom puniti paprike do 1 cm ispod vrha (jer će se kuhanjem meso ‘podići’).

U većem loncu zakuhati tekući paradajz sa vodom. Posliti i popapriti i pustiti da proključa. Tada u lonac spustiti punjene aprike i ćufte.

Kuhati na laganoj vatri najmanje 1,5 sat, dok meso ne omekša.

Pred kraj kuhanja uliti u lonac brašno razmućeno sa malo vode uz dodatak žličice-dvije crvene mljevene paprike. To je u biti lagana verzija zaprške bez ulja. No, ako ste ljubitelj ‘jače’ zaprške, tada isto to brašno popržite na malo ulja, nasjekanog češnjaka i crvene paprike, i uz miješanje pjenjačom ulijte vodu dok ne dobijete gustoću umaka. Tada zapršku ulijte u lonac.

Još kratko prokuhati i poslužiti uz kuhani pire krumpir.

Sandra Gašparić( Reci Peci) preuzeto

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top