Savjet:
Smanjite troškove grijanja i uštedite novac!

Smanjite troškove grijanja i uštedite novac!

S obzirom na to da plin svakim danom sve više poskupljuje, vrijeme je da smanjite troškove energije i uštedite novac.

U hladnije vrijeme, troškovi grijanja porastu i do 20%- što je za mnoge obitelji vrlo zabrinjavajuće u ovoj recesiji. Srećom, postoji mnogo načina kako smanjiti troškove energije stoga poslušajte naše savjete i uštedite još danas!

očuvanje_energije
1) Važno je koristiti termostat ispravno!

Pratite temperaturu vašeg doma pomoću toplinskog termostata. Sobni termostat prestaje s radom ako temperatura prijeđe određenu granicu. Termostatski radijatorski ventili pokazuju lokalnu temperaturu zraka u prostoriji tako da možete isključiti i radijator ako je potrebno.

TOP SAVJET: Snizite temperaturu na vašem termostatu za samo 1C i uštedjet ćete 10% za vaše račune.

 

2) Kombinirajte kuhanje s grijanjem

Uskladite štednjak s bojlerom i imat ćete pametan uređaj koji vam može zagrijati cijelu kuću. Tradicionalni štednjaci mogu zagrijati toplu vodu koja se kasnije stavlja u radijatore te zagrijava i kuhinju(iz koje dolazi izvor topline) i kupaonicu. Kombinacija bojlera i štednjaka daje toplu vodu i pokreće radijatore, a najbolje radi u kombinaciji s nekim drugim sustavom grijanja.

 

3) Otpustite radijatore!

Nemate baš neke koristi od centralnog grijanja? Moguće je da bacate novac. Provjerite jesu li vaši radijatori u dobrom stanju. Ako je gornji dio radijatora hladniji od donjeg, onda vjerojatno negdje postoji zarobljeni zrak. Na svu sreću, servis traje samo 10 minuta stoga vam toplo preporučujemo!

 

4) Smanjite potrošnju energije

Postoji mnogo ideja koje možete primijeniti u praksi u cijelom kućanstvu. Isključite sve svoje uređaje koji imaju utičnicu- to je puno učinkovitije nego da ih ostavite upaljene.

Umjesto onih od 100W, koristite žarulje od 20W i uštedjet ćete novac.

U kuhinji pripazite da kod zagrijavanja vode, koristite onoliko koliko je zaista potrebno (sve više od toga je samo gubljenje energije). Također pripazite da uvijek stavite poklopac kako bi se hrana brže kuhala. Isključite štednjak nekoliko minuta prije no što ste spremni poslužiti jelo. I za kraj, vodite računa o tome da veličina lonca u kojem kuhate odgovara veličini ringa kako ne bi došlo do pretjeranog zagrijavanja zraka.
5) Izolirajte vaš dom

Topao i privlačan, tepih ima izolacijska svojstva, kao i zavjese s dvostrukom podstavom koje nam pomažu protiv hladnoće. Električni pokrivači su plus u hladnim spavaćim sobama, a nepropusni prozori i vrata odbit će hladan vjetar.

 

 

 

 

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top